Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σκοπιανό - Το σκοπιανό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τις συνταγματικές τροπολογίες

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σκοπιανό
Tου Ν. Λυγερού

Το Υπουργείο Εξωτερικών ακολουθεί κατά γράμμα ό,τι προβλέπει το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Έτσι ανακοίνωσε ότι από σήμερα ξεκινάει η εργασία της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα που θα υπάγονται στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της FYROM. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται από το Προσύμφωνο ακόμα κι αν δεν έχει επικυρωθεί και αυτό γίνεται για να προλάβουν την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία θα πρέπει να έχει αλλάξει όλες τις αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές οι οποίες τυχόν υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια ή στο βοηθητικό σχολικό υλικό.
Βλέπουμε επί του πρακτέου την ενεργοποίηση του Άρθρου 8 εδάφιο 5 του Προσυμφώνου που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ισχύ της Συμφωνίας. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να προσέχουμε από τώρα κάθε πρόταση που θα προτείνει αυτή η κοινή επιτροπή διότι δεν θα πρέπει να μείνει τίποτα μετά την ακύρωση του Προσυμφώνου από την Ελλάδα. Κι όσο θα προχωρούν αυτές οι εργασίες θα προσπαθούν να κρατήσουν τις αλλαγές που θα έχουν κάνει ανεξαρτήτως από την απόφαση της ελληνικής Βουλής. Αυτή η επιτροπή που είναι θεμελιακά απαράδεκτη και που είναι ικανή να αλλάξει ακόμα και τους ιστορικούς άτλαντες δεν πρέπει να χαλάσει την ιστορία που διδάσκεται έως τώρα στα σχολεία.









Το σκοπιανό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τις συνταγματικές τροπολογίες
Tου Ν. Λυγερού

Σήμερα το σκοπιανό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε τις συνταγματικές αλλαγές, ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει το Προσύμφωνο των Πρεσπών. Και θεωρείται ότι αυτή η κίνηση ανοίγει το δρόμο για την αναθεώρηση του Συντάγματος αφού υπάρχει η πλειοψηφία των δύο τρίτων που θα την υπερψηφίσει. Μόνο που ήδη η σκοπιανή κυβέρνηση άρχισε τα τερτίπια της αφού θέλει να κάνει μόνο τέσσερις τροποποιήσεις για το σύνολο του Συντάγματος ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στο Σύνταγμα των Σκοπίων όχι μόνο στο Προοίμιο αλλά και στα Άρθρα 5, 7, 49, 118, 119, 120 και 121. Οι τροπολογίες που θα κάνουν θα αφορούν βέβαια το θέμα του ονόματος αλλά ακόμα και αυτό δεν θα γίνει σε όλα τα σημεία αφού θα εξαιρέσουν το Άρθρο 36 που θεωρείται ιστορικό. Κατά τα άλλα θέλουν μια Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά. Η δεύτερη τροπολογία θα αφορά το Προοίμιο και ειδικά την Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της “Μακεδονίας” από το 1944. Η τρίτη τροπολογία ακολουθεί το Άρθρο 3 του Προσυμφώνου των Πρεσπών και κάνει αναφορά στον σεβασμό προς τα σύνορα των γειτονικών χωρών. Η τέταρτη τροπολογία αφορά τη διασπορά των Σκοπίων και ουσιαστικά θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με τη χώρα τους αλλά με άλλο όνομα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου