Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Εθνική Αξιολόγηση κατά ΝΑΤΟ για το ΤΝΕΕ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα ακόμη στοιχείο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ πέρασε ένα σημαντικό ορόσημο στο πλαίσιο της στοχοθεσίας προς ανάπτυξη Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων βάσει σύγχρονων προτύπων ΝΑΤΟ. Πρόκειται για το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) που την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε την διαδικασία της Εθνικής Αξιολόγησης, που αποτελεί στάδιο πριν την υποβολή του στην αντίστοιχη αξιολόγηση του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για την ίδια διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε το ΕΤΑ προ ενός έτους, με αποτέλεσμα να καταστεί η πρώτη μονάδα ελληνική μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που αξιολογήθηκε κι έλαβε πιστοποίηση από το Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων ΝΑΤΟ (NSHQ). Καλύφθηκε έτσι η ικανότητα αναλήψεως αποστολών Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) ως πρώτο βήμα για την συγκρότηση Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (C-SOCC) από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σειρά έχει τώρα ως επόμενο βήμα, η ικανότητα αποστολών Ναυτικής Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Maritime Task Group – SOMTG) που αφορά το ΤΝΕΕ. Η Εθνική Αξιολόγηση πραγματοποιείται με Έλληνες αξιολογητές που έχουν αποφοιτήσει από το σχετικό Σχολείο Αξιολόγησης Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOFEVAL Course) και ενεργούν σύμφωνα με διαδικασίες ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, το ΤΝΕΕ συνεκπαιδεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου και με το υποβρύχιο U35 του Γερμανικού Ναυτικού, σε αντικείμενα περισυλλογής και άφεσης ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών με πνευστή λέμβο εφόδου, σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας.

Η αποτίμηση της αξιολογήσεως αναμένεται το προσεχές διάστημα. Η αξιολόγηση του ΤΝΕΕ από το NSHQ αναμένεται τους επόμενους μήνες. Το ΤΝΕΕ, συνιστά την συνεισφορά με δυναμικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού στην ΔΕΠ.

ΠΗΓΗ doureios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου