Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ αυξάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο όχι μόνο της εγγύς περιφέρειας αλλά και για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα
Τα σενάρια περί στρατηγικής πολέμου φθοράς με παρατεταμένη διάρκεια επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο Γενς Στόλτενμπεργκ. θέλοντας έτσι να στείλει μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.
Οι δυτικές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακροχρόνιο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Με τη δήλωσή του αυτή, ο Γενς Στόλτενμπεργκ θέλει να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να αναλάβουν το κόστος και να ποδηγετήσουν τους συμμάχους προς αυτή την κατεύθυνση.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο πόλεμος αυτός έχει γίνει πλέον ένας πόλεμος φθοράς», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους.
Η νέα παρέμβαση από τον γενικό γραμματέα του NATO έρχεται καθώς οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία, ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, για την 100η ημέρα του πολέμου. Πλέον το Κίεβο παραδέχεται πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλαν σε αυτήν, την 24η Φεβρουαρίου και οι ημερήσιες απώλειες ανέρχονται σε 60-100 στρατιώτες για τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500 καθημερινά.
Auditor’s note: Οι επιπτώσεις
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τη δυναμική μετεξέλιξης της σύρραξης στην Ουκρανία σε πόλεμο φθοράς και τον απώτερο στόχο του Τζο Μπάιντεν για την ανατροπή του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.Ο πακτωλός χρημάτων που ενέκρινε το αμερικανικό κογκρέσο για τη στήριξη και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, οι δηλώσεις Ζελένσκι και η στρατηγική αποχής διαρκούς υπονόμευσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων καθιστούν σαφή τη στόχευση των ΗΠΑ.
Στο θέμα αναφέρθηκε σε ομιλία του και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλή, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κίνητρο για την ταχεία ολοκλήρωση του πολέμου. Μάλιστα προειδοποίησε ότι η παράτασή του εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή στης ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης αλλά και για τα Βαλκάνια, καθώς “ανοίγει την όρεξη” σε παρακρατικούς παράγοντες και εξωθεσμικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν με προβοκάτσιες να υπονομεύσουν την κοινωνική ειρήνη.
Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ξεκαθαρίζοντας τη ως βάση τη διατήρηση του status quo.
Η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου θα έχει πρωτοφανή αντίκτυπο και στις οικονομίες, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή δυναμική, δημιουργώντας περισσότερες και δομημένες αβεβαιότητας να επιβάλλοντας ένα νέο modus operandi σε διεθνές επίπεδο. Έτσι, δημιουργείται -η σχεδόν αναπόδραστη- τάση γεωοικονομικής ομαδοποίησης χωρών με τη χαλαρή σχέση Ρωσίας, Κίνας και Ινδία να ισχυροποιείται και τους γεωπολικούς ανταγωνισμούς να διαχέονται μέσω της γεωοικονομικής πολιτικής.
«Το 20% της επικράτειάς μας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων κατοχής», είπε χθες Πέμπτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η έκταση αυτή «είναι μεγαλύτερη από όλη την Μπενελούξ», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό όρο που αναφέρεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο. Είπε ακόμη ότι οι γραμμές επαφής των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα.
Η επέλαση των Ρώσων
Οι ρωσικές δυνάμεις κυρίευσαν κάπου 3.260 κοινότητες, πολλές από τις οποίες κατόπιν απελευθερώθηκαν, συνέχισε. Ο ουκρανικός στρατός, είπε, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την πτώση της Σεβεροντονιέτσκ, της προσωρινής πρωτεύουσας της περιφέρειας Λουγκάνσκ, όπου μαίνονται μάχες εδώ και μέρες και όπου οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές φαίνεται πως έχουν πάρει το πλεονέκτημα.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά καλύτερη από χθες. Και παραμένει υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο υπαρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, ο Ολεξίι Χρόμοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.
Τόσο ουκρανικές όσο και ρωσικές πηγές λένε πως περίπου 800 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια χημικού εργοστασίου στη Σεβεροντονιέτσκ. Πρόκειται «για ντόπιους που τους ζητήθηκε να φύγουν, αλλά αρνήθηκαν», κι ανάμεσά τους είναι «παιδιά, όχι πάρα πολλά πάντως», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Το εργοστάσιο υπερασπίζονται ουκρανοί στρατιωτικοί, εν μέσω προέλασης των ρωσικών και των φιλορωσικών δυνάμεων σε άλλους τομείς της πόλης. Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν τους άμαχους να φύγουν από το εργοστάσιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η κατάληψη της Σεβεροντονιέτσκ θα αποτελούσε σημαντικό ορόσημο για τη Ρωσία, που έχει σκοπό να κυριεύσει ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, περιοχή με αξιόλογη βιομηχανική βάση.
Σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ έπληξαν σιδηροδρομικές υποδομές κοντά στη Λβιβ (δυτικά), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι. Στο λιμάνι της Οδησσού (νότια) ακούστηκαν εκρήξεις χθες νωρίς το πρωί, αλλά οι αρχές δεν ανακοίνωσαν τίποτε περισσότερο. Στην Κρασνοπίλια (βόρεια), τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν πολυκατοικία.
Νέες ενισχύσεις από ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, που αυτή την εβδομάδα έκαναν γνωστό πως στέλνουν στην Ουκρανία βαριά όπλα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών HIMARS, ανακοίνωσαν χθες κι άλλες κυρώσεις, σε βάρος ιδίως ρώσων ολιγαρχών και κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο δισεκατομμυριούχος Αλεξέι Μορντασόφ ή η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε επίσης στο στόχαστρο την εταιρεία Imperial Yachts, με έδρα το Μονακό, η οποία ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες θαλαμηγών και φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου