Η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι η Ρωσία να πετύχει τους στόχους της, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ενώ συμπληρώνονται σήμερα 100 ημέρες πολέμου.
«Ένας από τους βασικούς στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης είναι να προστατεύσουμε τους κατοίκους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασία τους και έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα», επεσήμανε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στις δύο αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε εξάλλου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, τον Σενεγαλέζο πρόεδρο Μάκι Σαλ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στο Σότσι.
«Η ατζέντα είναι πάρα πολύ σημαντική», τόνισε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος «στη βαθιά ανησυχία της αφρικανικής ηπείρου (…), την ήδη διαφαινόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, το πρόβλημα των ελλείψεων στα λιπάσματα, την οικονομική συνεργασία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν θα δώσει εξηγήσει «λεπτομερώς» στον Σαλ για το τι συμβαίνει με τα σιτηρά της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συζητήσει τρόπους για την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι όντως στην Τουρκία, είναι προγραμματισμένο να έχει επαφές εκεί. Και φυσικά (…) το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών θα είναι ψηλά στην ατζέντα», εξήγησε ο Πεσκόφ.
Ζελένσκι: Η νίκη θα είναι δική μας
«Η νίκη θα είναι δική μας», δήλωσε παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε στο Instagram σήμερα, 100η ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του.
«Οι εκπρόσωποι του κράτους βρίσκονται εδώ, υπερασπίζονται την Ουκρανία εδώ και εκατό ημέρες», σημείωσε ο Ζελένσκι σε αυτό το βίντεο που διαρκεί 36 δευτερόλεπτα και έχει μαγνητοσκοπηθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο. Στο πλευρό του Ζελένσκι βρίσκονται ο πρωθυπουργός του Ντένις Σμιγκάλ και ο επικεφαλής του κόμματός του Νταβίντ Αραχαμία.
ΟΗΕ: Κανείς δεν θα βγει νικητής
Ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν θα έχει νικητή», ανέφερε με τη σειρά του ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στη χώρα, Αμίν Αουάντ.
«Έχουμε ανάγκη για ειρήνη. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», προσθέτει, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και εβδομάδες.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, «είχε βαρύ τίμημα για τον άμαχο πληθυσμό», υπογραμμίζει ο Αουάντ, μιλώντας για «καταστροφές, καταστροφές στις πόλεις και τα χωριά», όπως και ζωών, σπιτιών, δουλειών και για χαμένες προοπτικές.
Εδώ και εβδομάδες, οι στρατοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας συγκρούονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, στην κοιλάδα με τα ορυχεία του Ντονμπάς, που αποτελεί πλέον τον στόχο στον οποίο έχει δώσει προτεραιότητα η Μόσχα, όπως και στον ουκρανικό νότο, όπου Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει την πιθανότητα προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών.
Αναφερόμενος παράλληλα στις εξαγωγές, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες συνομιλίες για να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα επιτρέπει τις εξαγωγές από τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας προβλεπόμενης συμφωνίας για την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων.
«Η Ρωσία συμφώνησε κατ'αρχήν ότι θα συναινέσει σε αυτό, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις ώστε επίσης (...) να διευκολυνθούν οι εξαγωγές της Μόσχας», σημείωσε ο Άουαντ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίστηκε την Τετάρτη αισιόδοξος για μια άμβλυνση της κρίσης τροφίμων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού για τα φορτία εμπορευμάτων, όπως τα σιτηρά, απέχει ακόμη πολύ.
Η σύγκρουση έχει πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση, με την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών, των φυτικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία σημαντικός προμηθευτής αραβοσίτου και ηλιελαίου.
Καθώς η Ρωσία ελέγχει ή έχει πρακτικά αποκλείσει όλα τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα, οι αποστολές φορτίων με σιτηρά από την Ουκρανία έχουν σταματήσει από τις 24 Φεβρουαρίου που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην χώρα, ενώ η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για τη διατάραξη των εξαγωγών και των σιτηρών και των λιπασμάτων.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου