Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Μακρόν: Καταδικάζω τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας – Εκφράζω τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων

 

Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών - μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές [της Τουρκίας] πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο», δήλωσε

Στο τέλος των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας κατά της Ελλάδας.

«Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της», δήλωσε ο Μακρόν. 

«Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Μητσοτάκης σε Σολτς: «Δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων»

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας ότι «εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί».

«Ζήτησα εφ’ όσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική να συζητηθεί το ζήτημα στην Τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει και ρητή αναφορά στα συμπεράσματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ανέφερε: «Είχαμε μία πολύ φιλική κουβέντα με τον καγκελάριο, τού εξήγησα πως δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων, ιδίως από μία χώρα, που έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο Καγκελάριος αντελήφθη την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί» συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου