Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Η Κροατία θα Αυξήσει τη Χωρητικότητα του Πετρελαιαγωγού της Αδριατικής Αν Διακοπεί η Ροή Ρωσικού Αργού προς την Ουγγαρία

 

Η Κροατία είναι έτοιμη να αυξήσει τη χωρητικότητα του πετρελαιαγωγού της Αδριατικής ώστε να μπορεί να προμηθεύει αργό πετρέλαιο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία σε περίπτωση διακοπής των εισαγωγών από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Druzhba, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν παραχωρήσεις στην Ουγγαρία προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, εξέλιξη που κατέστησε εφικτή τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής τα ξημερώματα της Τρίτης (βλ. εδώ). Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΕ θα μειώσει κατά 90% τις εισαγωγών αργού από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Η απόφαση προβλέπει εξαίρεση της Ουγγαρίας από το εμπάργκο, καθώς η περίκλειστη χώρα, που βασίζεται στον αγωγό Druzhba για τις προμήθειές της σε πετρέλαιο, ασκούσε βέτο στο έκτο πακέτο κυρώσεων σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπ’ όψιν οι συγκεκριμένες ανάγκες της. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto δήλωσε ότι κατέληξαν σε μακροπρόθεσμη συμφωνία συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια με τον υπουργό ενέργειας της Κροατίας, σύμφωνα με την οποία ο νότιος γείτονας της Ουγγαρίας παρέχει εναλλακτική οδό για πιθανές πρόσθετες εισαγωγές πετρελαίου, εάν αυτό χρειαστεί. «Η Κροατία είναι έτοιμη να παράσχει μια διαδρομή για τις αποστολές πετρελαίου προς την Ουγγαρία, εάν καταστεί αναγκαίο», είπε ο Szijjarto, προσθέτοντας ότι ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL θα ξεκινήσει συνομιλίες με Κροάτες αξιωματούχους αργότερα σήμερα.

Ο κλάδος διύλισης και εμπορίας της MOL έχει δομηθεί με βάση το ρωσικό αργό που αποστέλλεται μέσω του αγωγού Druzhba, ο οποίος καλύπτει περίπου το 65% του πετρελαίου που έχει ανάγκη η Ουγγαρία. Σύμφωνα με το Reuters, oι μετοχές της MOL σημείωναν άνοδο άνω του 5% σήμερα το πρωί, μετά την εξαίρεση από εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που εξασφάλισαν Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

ΠΗΓΗ https://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου