Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Η "πληρωμένη" απάντηση Δένδια στον Τσαβούσογλου: Η Τουρκία εκτίθεται και μας δικαιώνει όταν λέμε ότι μας απειλεί...

 Η απάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας έτσι στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και πρόσθεσε ότι με τα όσα λέει η άλλη πλευρά όχι μόνο εκτίθεται, αλλά δικαιώνει και τα όσα λέει η Ελλάδα, δηλαδή οτι η Τουρκία μας απειλεί. Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια έγιναν στο Σαράγιεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

"Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις.
Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών.
Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί".

Οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ έρχονται μετά το προκλητικό παραλήρημα του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Anadolu παρουσίασε χάρτες με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία η Τουρκία απαιτεί να αποστρατιωτικοποιηθούν, σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση και εάν δεν συμμορφωθεί η Ελλάδα, τότε θα τεθεί θέμα κυριαρχίας σε αυτά. 

 

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Σακελλαροπούλου και κυβερνητικού εκπροσώπου

Νωρίτερα τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχαν δώσει τις δικές τους απαντήσεις στις ανιστόρητες αιτιάσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει εμμέσως, καθώς στην συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, είχε ενημερώσει τον ισχυρό Ευρωπαίο εταίρο, για τον κίνδυνο νέας έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ευθύνη της γείτονος, σε μια φάση μάλιστα που λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία απαιτείται αραγές μέτωπο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, δηλαδή για τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας", δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Εσθονία, όπου συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή της έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, Αλάρ Καρίς.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυρικάκο Μητσοτάκη, αλλά και τη θέση του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απάντησε: "Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ξαναμεταχειριστεί αυτές τις υπερβολικές εκφράσεις. Γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μία επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Μητσοτάκη, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο.

Παρ' όλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο - γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε".

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ανιστόρητες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ανιστόρητες και απαράδεκτες χαρακτήρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου που απείλησε ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν. "Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real. 

ΠΗΓΗ thetoc

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου