Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Χάος από τον τυφώνα Σάντι-Νεκροί και καταστροφές

Η τροπική καταιγίδα «Σάντι» απομακρύνθηκε από την περιοχή της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και κατευθύνεται βαθιά στην ενδοχώρα του Καναδά, συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο.

24 ώρες μετά το σαρωτικό πέρασμά της «Σάντι» οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν να μετρούν τις πληγές τους, οι αρχές κάνουν τον απολογισμό και τα συνεργεία θα αρχίσουν το τιτάνιο έργο της αποκατάστασης των ζημιών. Η δουλειά δεν είναι εύκολη, καθώς - παρά τις καλές προετοιμασίες - οι καταστροφές σε υποδομές, αλλά και ιδιωτικές περιουσίες ήταν αναπόφευκτες.







Υπομονή συνιστά ο Μπλούμπεργκ

Μετά τη χειρότερη καταιγίδα στην ιστορία της Νέας Υόρκης, που σκότωσε τουλάχιστον 18 άτομα, η πόλη προσπαθεί να επανακτήσει τους ρυθμούς της, αλλά οι αξιωματούχοι της μεγαλούπολης προειδοποίησαν, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν την επιστροφή στο φυσιολογικό.



Η «Σάντι» ήταν μια θύελλα «ιστορικής έντασης», δήλωσε την Τρίτη ο δήμαρχος, Μάικλ Μπλούμπεργκ, αναφέροντας ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 18.

Όπως είπε όλοι έγιναν θεατές σκηνών θλίψης, που θύμιζαν «τις εικόνες που έχουμε δει στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Αλλά, συμπλήρωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, «οι Νεοϋορκέζοι ήταν ανθεκτικοί» και η πόλη είναι «στο δρόμο της ανάκαμψης».



Ώρες μετά το πέρασμα του Σάντι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης, ήταν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Μόλις λίγα λεωφορεία είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν, αλλά το μετρό παραμένει εκτός λειτουργίας.



Μετά από τις πλημμύρες στις αποβάθρες όπου τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας τα νερά έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ 4 μέτρων και 15 εκατοστών, ίσως χρειαστεί τρεις ή τέσσερις ημέρες για να ξανανοίξει. Το μετρό μεταφέρει καθημερινά κατά μέσο όρο 5,3 εκατομμύρια επιβάτες, και το χάος είναι «εξασφαλισμένο» για τους Νεοϋορκέζους, από τη στιγμή που είναι εκτός λειτουργίας.



Το χρηματιστήριο της Wall Street θα ανοίξει το πρωί της Τετάρτης, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος, αλλά τα σχολεία τα καταστήματα και τα πάρκα της πόλης παραμένουν κλειστά. Το διεθνές αεροδρόμιο JFK πιθανότατα θα ανοίξει την Τετάρτη. Οι γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης, έχουν επίσης δοθεί στην κυκλοφορία, αλλά οι σήραγγες παραμένουν εκτός λειτουργίας με εξαίρεση το Lincoln Tunnel.



Η επαναλειτουργία της κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, μια εβδομάδα έως δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ. Για πρώτη φορά τα τελευταία 39 χρόνια η αποκριάτικη παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ακυρώθηκε.



«Οι συνέπειες του Σάντι θα είναι αισθητές για αρκετό καιρό», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης. «Οι ζημίες στην πόλη είναι σημαντικές, και δεν θα επισκευαστούν σε μια μέρα», πρόσθεσε. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, κατά τον Μάικλ Μπλούμπεργκ που ανέφερε ότι καταστράφηκαν 80 σπίτια, είναι η «επιστροφή» της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα. «Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή», είπε ο κ Μπλούμπεργκ. Υπομονή θα χρειαστούν αναγκαστικά και οι πολλοί τουρίστες που ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη για να περάσουν τις διακοπές τους, αλλά βρήκαν κλειστές τις πόρτες στα μουσεία και τα αξιοθέατα.



Χάος στις αεροπορικές μεταφορές

Παράλληλα η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Flightaware.com έγραφε χθες ότι λόγω του κυκλώνα ακυρώθηκαν συνολικά 15.773 πτήσεις από ή προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας (1.529 πτήσεις ακυρώθηκαν) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, όπου ακυρώθηκαν περίπου 1.000 πτήσεις σε καθένα. Το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης JFK, το οποίο είχε κλείσει χθες, αναμένεται να ξανανοίξει σήμερα, ενώ ακόμη δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για τα Λα Γκουάρντια και Νιούαρκ.



«Ο κυκλώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί σήμερα στο Νιου Τζέρσεϊ, μία από τις περισσότερο πληγείσες πολιτείες των ανατολικών ΗΠΑ από το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Αύριο το απόγευμα (σ.σ. σήμερα), ο πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Νιου Τζέρσεϊ όπου θα συναντήσει τον κυβερνήτη (Κρις) Κρίστι για να επιθεωρήσει τις ζημιές από τον κυκλώνα, να μιλήσει με τους κατοίκους (...) και να ευχαριστήσει τα μέλη των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.



Λίγα λεπτά νωρίτερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε μεταβεί στην έδρα του Ερυθρού Σταυρού στην Ουάσινγκτον όπου είχε υπογραμμίσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς «ο κυκλώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει».

«Εξακολουθεί να κινείται βόρεια», σημείωσε. «Υπάρχουν ακόμη κοινότητες που μπορεί να επηρεαστούν. Επομένως θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης πλημμύρων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν οι γραμμές ηλεκτροδότησης, κίνδυνοι για πολύ δυνατούς ανέμους», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας.


 Δεκάδες νεκροί, δρόμοι πλημμυρισμένοι, διακοπές ρεύματος, φονικές πτώσεις δέντρων, ανυπολόγιστες ζημιές. Ο κυκλώνας Σάντι «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 32 νεκρούς - όπως αναμεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα - και τεράστιες ζημιές.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις όπως τις μεταδίδουν οι New York Times

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας στον Καναδά, εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των ορμητικών πλημμυρών που προκλήθηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν στη ζωή τους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο. Οι δέκα βρήκαν τον θάνατο στην πόλη της Νέας Υόρκης, που επλήγη ιδιαίτερα από τον κυκλώνα, δήλωσε ο δήμαρχός της Μάικλ Μπλούμπεργκ.



Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αριθμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στους δύο νεκρούς, ο ένας εξ αυτών ήταν πυροσβέστης, στην Πολιτεία Κονέκτικατ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νταν Μαλόι.

Άλλα τρία θύματα καταγράφηκαν στην Πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ - μεταξύ των οποίων ένας πατέρας και μια μητέρα, που συνεθλίβησαν όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους, όπου μετέβαιναν και τα δύο τους παιδιά, τα οποία διεσώθησαν χωρίς τραύματα - δήλωσε ο κυβερνήτης του Κρις Κρίστι.



Στην Πενσιλβάνια έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, μία γυναίκα σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο Μέριλαντ, ενώ στη Δυτική Βιρτζίνια - όπου σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση - μία 48χρονη βρήκε τον θάνατο σε δυστύχημα με φορτηγό. Άλλη μία γυναίκα, μέλος του πληρώματος του τρικάταρτου HMS Bounty, το οποίο βυθίσθηκε ανοικτά της Βορείου Καρολίνας, υπέκυψε σε νοσοκομείο, ενώ ο κυβερνήτης του ιστιοφόρου αγνοείται ακόμη.


Βίντεο από τη φερόμενη ως έκρηξη σε εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Νέα Υόρκη

Εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, στον Καναδά, όπου έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις του Σάντι, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της χτυπημένη από απομεινάρια που παρέσυραν οι σφοδροί άνεμοι, σύμφωνα με την αστυνομία του Τορόντο.



Διακοπές ρεύματος σε εκατομμύρια σπίτια

Ο δήμαρχός της Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε πως η λειτουργία του υπογείου σιδηροδρόμου της δεν προβλέπεται να επαναληφθεί για ακόμη τέσσερις με πέντε ημέρες, αλλά πρόσθεσε πως σήμερα ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να λειτουργήσει σε περιορισμένη κλίμακα το δίκτυο λεωφορείων, και από αύριο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Ο δήμαρχός της Νέας Υόρκης δήλωσε πως τρεις από τις γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το Μπρούκλιν θα ανοίξουν από αύριο. Πρόκειται για τις γέφυρες Μπρούκλιν, Μανχάταν, και Ουΐλιαμσμπεργκ.



Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο εξέφρασε τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» του ότι από αύριο ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω των εκτάκτων συνθηκών.

Στο μεταξύ, πάνω από οκτώ εκατ. νοικοκυριά έχουν παραμείνει χωρίς ηλεκτρικό σήμερα σε 18 πολιτείες στα βορειανατολικά των ΗΠΑ και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε ο Σάντι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.



«Στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), στις πληγείσες Πολιτείες καταγράφονταν 8.114.433 πελάτες χωρίς παροχή ηλεκτρικού στις ζώνες που δοκιμάσθηκαν», δηλώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας πως η δεινότερα πληγείσα πολιτεία ήταν το Νιου Τζέρσεϊ, όπου παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό 2,5 εκατ. νοικοκυριά.

Πάνω από 130.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και στον Καναδά σήμερα, εξαιτίας της πτώσεως δένδρων, ή ηλεκτρικών συρμάτων, κατά το διάβα του Σάντι από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.


Δορυφορική εικόνα του τυφώνα «Σάντι»

Περίπου 90.000 κατοικίες βυθίσθηκαν στο σκοτάδι στην επαρχία Οντάριο, ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτρισμού Hydro One, ενώ στο Κεμπέκ η εταιρεία Hydro-Quebec απαριθμεί σε 43.000 τις αντίστοιχες βλάβες, κυρίως γύρω από το Μόντρεαλ.

«Επλήγη» και το διαδίκτυο

Πέρα από τις βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο, και το Διαδίκτυο γνώρισε σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία του, με πολλούς δημοφιλείς ιστότοπους, όπως ο Huffington Post, να προσπαθούν να διορθώσουν «τις τεχνικές δυσκολίες» που αντιμετώπισαν σήμερα.

Στην αρχική σελίδα του ο ιστότοπος Huffington Post τονίζει πως οι διακοπές ρεύματος, που προκλήθηκαν από τη μανία του Σάντι, προκάλεσαν «τεχνικές δυσκολίες», υποχρεώνοντας τον να δημοσιεύει σήμερα μόνον λιγοστά άρθρα και χωρίς φωτογραφίες. «Εργαζόμαστε προκειμένου να επανέλθει ο ιστότοπος σε ομαλή λειτουργία», τονίζεται στο κύριο άρθρο.

Ο νεοϋρκέζικος ιστότοπος Gawker, όπως και άλλοι όπως οι Jejebel, ή ο Gizmodo, δεν ανταποκρίνονται, ενώ ο Buzfeed καλεί τους χρήστες να μεταβαίνουν σε άλλους λογαριασμούς του, όπως στο Tumblr, το Twitter, ή το Facebook για να δουν τις τελευταίες του ενημερώσεις.

Ματαίωσε τις προεκλογικές του εμφανίσεις ο Ομπάμα

Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα την Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος ματαίωσε όλες τις αυριανές προεκλογικές του εμφανίσεις και θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον για να συντονίσει τις επιχειρήσεις των ομοσπονδιακών αρχών μετά το πλήγμα του κυκλώνα Σάντι, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

«Ο πρόεδρος θα παραμείνει αύριο στην Ουάσιγκτον προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα παρέχονται όλες οι ομοσπονδιακές μέριμνες για την στήριξη των εργασιών για την αποκατάσταση» των τοπικών κοινωνικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι ο μοναδικός διεκδικητής του ανώτατου αξιώματος στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιήσει αύριο προεκλογική περιοδεία στη Φλόριδα, έπειτα από μία στάση στο Οχάιο για να βρεθεί στο πλευρό των πληγέντων από τον κυκλώνα Σάντι. Ο Ρόμνεϊ θα περιοδεύσει αύριο από βορρά προς νότο στη Φλόριδα, πραγματοποιώντας προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Τάμπα, το Κόραλ Γκέιμπλς και τη Τζάκσονβιλ, στο πλευρό του κυβερνήτη της Πολιτείας Τζεμπ Μπους, αδελφού του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερωνόταν όλη τη νύχτα για τις εξελίξεις από την επέλαση του κυκλώνα και βρισκόταν σε επικοινωνία με τις αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, δύο από τις σοβαρότερα πληγείσες πολιτείες. «Καθ' όλο το διάστημα της νύκτας, ο πρόεδρος λάμβανε ενημερωτικά δελτία για τις επιπτώσεις του Σάντι», εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου