Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Το Βερολίνο και η μεγάλη γεωπολιτική εικόνα

ΜΕΤΑ το ταξίδι στο Παρίσι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό σε πρωτεύουσα ισχυρού κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως συναφώς αναφέρεται και επισήμως στην ατζέντα των συνομιλιών στο Βερολίνο, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλα Σολτς, θα συζητήσουν το Κυπριακό σε σχέση με την πρόταση της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης, καθώς και θέματα διμερών σχέσεων. Η Γερμανία είναι χώρα με επιρροή στην Τουρκία και θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προωθήσει ιδέες, όπως αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Γερμανία είναι ταυτόχρονα και ένα κράτος, το οποίο έχει και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Κι αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

ΣΤΗ Λευκωσία γνωρίζουν πως η πρωτοβουλία για την ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Εν πρώτοις, έχουν ήδη διατυπωθεί ενστάσεις από την κατοχική Τουρκία, η οποία διαμηνύει ότι δεν αποδέχεται την εμπλοκή της Ε.Ε. επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος και ως εκ τούτου οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι αντικειμενικοί! Η εμπειρία από το 2004 και εντεύθεν δεν επιβεβαιώνει, πάντως, τις τουρκικές ανησυχίες. 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ του Προέδρου Χριστοδουλίδη δίνει διέξοδο. Επιχειρεί να σπάσει ένα μακρύ αδιέξοδο και συνιστά μια προσπάθεια, με καλή βούληση και διάθεση. Είναι μια προσπάθεια, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση συνθηκών για να υπάρξει κινητικότητα και εξελίξεις στο Κυπριακό. Προφανώς και δεν δεχόμαστε να συζητήσουμε τις τουρκικές παράλογες αξιώσεις για εκ προοιμίου αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος, ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. 

Η ΓΑΛΛΙΑ αντιμετωπίζει θετικά την πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχθηκε θετικά την πρωτοβουλία και υποσχέθηκε να βοηθήσει. Το ίδιο αναμένει η Λευκωσία να πράξει και ο  Γερμανός Καγκελάριος, Όλα Σολτς. Αν και σαφώς δεν έχει την ίδια προσέγγιση με το Παρίσι, το Βερολίνο θα πρέπει να δει την μεγάλη γεωπολιτική εικόνα και τα όσα  διά της Κύπρου μπορεί να γίνουν μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι ένα ζήτημα, που δεν έχει μπει μέχρι σήμερα στην εξίσωση. 

ΚΑΙ κάτι άλλο: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είχαν δηλώσει προ ημερών πηγές του προεδρικού, προτίθεται να θέσει και το θέμα της έκδοσης του Κούρδου Κενάν Αγιάς στη Γερμανία. Ελπίζουμε να το θέσει και να πετύχει να σταματήσει η διαδικασία έκδοσης. 

 H Θέση του «Φ»    
ΠΗΓΗ philenews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου