Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Άρθρο διεθνούς think tank: “Η Τουρκία έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο και πάει να πάρει την υπόλοιπη”

Την τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο υπερθεματίζει ο αρθρογράφος του Gatestone Institute, Uzay Bulut. Για να πούμε δυο λόγια σχετικά με το Gatestone Institute, πρόκειται όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο, για ακροδεξιά δεξαμενή σκέψης γνωστή για τη δημοσίευση αντι-μουσουλμανικών άρθρων, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση παραθέτει αδιάσειστα στοιχεία, εκθέτοντας τις πραγματικές προθέσεις της γείτονας χώρας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο:

 

“Τουρκία: Καταλαμβάνει τη Βόρεια Κύπρο, πάει και για την υπόλοιπη.

Η Δύση παραμένει σιωπηλή, όχι απλώς εξουσιοδοτώντας την Τουρκία να διαπράξει περαιτέρω φρικαλεότητες, αλλά επιβραβεύοντάς την

Η επιθετικότητα του τουρκικού στρατού φαίνεται να αυξάνεται στην Κύπρο — σε περιοχές που δεν κατέχει ακόμη. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, στις 8 Φεβρουαρίου, Τούρκοι στρατιώτες πλησίασαν Ελληνοκύπριους αγρότες που εργάζονταν σε χωράφια κοντά στο χωριό Δένεια στη “ζώνη” των Ηνωμένων Εθνών και απείλησαν να τους σκοτώσουν αν δεν έφευγαν.

Οι Τούρκοι στρατιώτες απείλησαν τους Ελληνοκύπριους αγρότες περίπου δέκα ημέρες αφότου η Τουρκία κατέκρινε τον ΟΗΕ για παράταση της ειρηνευτικής εντολής της στην Κύπρο.

Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε εξάμηνη παράταση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) στις 27 Ιανουαρίου 2022, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν ήταν ευχαριστημένη. Καταδίκασαν την απόφαση του ΟΗΕ με το σκεπτικό ότι ο ΟΗΕ δεν είχε λάβει «τη συγκατάθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», μια παράνομη οντότητα που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

«Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία υποστήριξε την καταδίκη της ΤΔΒΚ για το ψήφισμα του ΟΗΕ για την παράταση, η δήλωση ανέφερε ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει πλήρως τα βήματα που επιλέγει να κάνει η κυβέρνηση [ΤΔΒΚ] σε αυτό το θέμα», ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Για να συνοδεύσει το ρεπορτάζ της, η Daily Sabah δημοσίευσε μια αεροφωτογραφία της «σημαίας» της ΤΔΒΚ δίπλα σε ένα απόσπασμα του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που λέει (στα τουρκικά): «Ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει «Είμαι ένας Τούρκος». Η «σημαία» είχε ζωγραφιστεί στην οροσειρά της Κερύνειας, βόρεια της Λευκωσίας, στην τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο.

Η τουρκική παρουσία στην Κύπρο χρονολογείται από το 1570: Οθωμανικά στρατεύματα εισέβαλαν και λεηλάτησαν το νησί. Χιλιάδες δολοφονήθηκαν, πολλές εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά και ορισμένοι μουσουλμάνοι από την Ανατολία μεταμοσχεύθηκαν στην Κύπρο. Το 1878, η Βρετανία ανέλαβε τη διοίκηση της Κύπρου. το 1914, προσάρτησε την Κύπρο, η οποία έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία το 1960. Η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία έγιναν εγγυητές του συντάγματος και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της «Συνθήκης Συμμαχίας» του 1960. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ωστόσο, η Τουρκία θα παραβίαζε τη συνθήκη και θα διέπραττε εθνοκάθαρση εκεί.

Πώς, λοιπόν, κατέληξε αυτή η «τουρκική σημαία» στην οροσειρά της Κερύνειας;

Γνωστή για το ιστορικό λιμάνι και το κάστρο της, η Κερύνεια είναι μια ελληνοκυπριακή πόλη που χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι ονομάστηκαν Αχαιοί. Ωστόσο, από την τουρκική εισβολή του 1974, η Κερύνεια βρίσκεται υπό παράνομη τουρκική κατοχή και ο πληθυσμός της πόλης αποτελείται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από παράνομους εποίκους από την Τουρκία, στους οποίους παραχωρήθηκαν περιουσίες που είχαν κλαπεί από Ελληνοκύπριους. Η πόλη —όπως και το υπόλοιπο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου— ελέγχεται πλέον από την ΤΔΒΚ, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.

Η μαζική στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 υποτίθεται ότι είχε σκοπό να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη μετά από ένα ελληνικό πραξικόπημα, το οποίο διήρκεσε λιγότερο από μία εβδομάδα. Οι ενέργειες της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά, έδειχναν ότι ο στόχος της ήταν στην πραγματικότητα η εθνοκάθαρση και ο αποικισμός. Μέχρι την εισβολή του 1974, το βόρειο τμήμα της Κύπρου –όπως και το υπόλοιπο νησί– ήταν κατά πλειοψηφία ελληνικό. Η τουρκική εισβολή το άλλαξε με το ζόρι. Σήμερα, περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες σταθμεύουν παράνομα στην κατεχόμενη περιοχή. Οι αυτόχθονες Ελληνοκύπριοι κάτοικοι δεν επετράπη ποτέ να επιστρέψουν και να διεκδικήσουν εκ νέου τα σπίτια και τα εδάφη τους.”

ΠΗΓΗ meaculpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου