Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Μέση Ανατολή: Το Ιράν θα επιτεθεί, αλλά όχι τώρα…


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Κορυφαίοι Δυτικοί διεθνείς αναλυτές και ανώτατοι στρατιωτικοί συνεχίζουν να εκτιμούν ότι κάποια μορφή ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ είναι η πιο πιθανή εξέλιξη στην κρίση.

Ο σύμβουλος Επικοινωνιών Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε χθες ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επιτεθεί στο Ισραήλ. Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την ενισχυμένη αποτρεπτική στρατιωτική τους στάση και παρουσία στη Μέση Ανατολή, «όσο νιώθουμε ότι πρέπει να τη διατηρήσουμε για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ και να υπερασπιστούμε τα δικά μας στρατεύματα και εγκαταστάσεις στην περιοχή, όπως στον Κόλπο, στη Μεσοποταμία και ευρύτερα». Ο υφυπουργός Αμυνας του Ιράν, ταξίαρχος Χοτζατολάχ Κουρεσί, προειδοποίησε στις 27 Αυγούστου ότι το Ιράν προσεχώς θα δώσει την αναμενόμενη απάντησή του στο Τελ Αβίβ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε.

Η Τεχεράνη προσπαθεί να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, από τότε που το Ισραήλ δολοφόνησε στην ιρανική πρωτεύουσα τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε (σύμφωνα με περιφερειακές πηγές από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Ανώνυμη πηγή στο Αμπου Ντάμπι ανέφερε ότι το Ιράν έχει γίνει «παρασκηνιακός παίκτης» στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα και του Καΐρου. Ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν και του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, έχουν επικοινωνήσει επανειλημμένα με Αιγύπτιους και Καταριανούς διαμεσολαβητές τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι και ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν (USAF), έκανε λόγο προχθές -αναχωρώντας από το Ισραήλ- για μία, προς το παρόν, μείωση της εκρηκτικής και απειλητικής ρητορικής και ενεργειών από όλα τα μέρη.

Στο Ιράν, ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος (πιθανώς από την κυβέρνηση του Πεζεσκιάν) προσπαθούν να καθυστερήσουν μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ μέχρι να ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Ο Πεζεσκιάν επιδιώκει να αποφύγει ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ ή στις ισχυρές αμερικανικές αεροναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή και, αντί αυτού, έχει υποστηρίξει τη στόχευση «μυστικών ισραηλινών βάσεων» στο ιρακινό Κουρδιστάν και στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν (κλιμάκια της Μοσάντ στο Ερμπίλ και στη Σουλαϊμανίγια του ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και στο Μπακού και την Κασπία Θάλασσα του Αζερμπαϊτζάν).

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου