Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Η αιτιολογική έκθεση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου - Νατοϊκοί προβληματισμοί

Η αιτιολογική έκθεση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου
Του Ν. Λυγερού

Παρόλο που η προπαγάνδα της κυβέρνησης συνεχίζει να λέει ότι όλα έχουν τελειώσει, η διαδικασία που προβλέπει το Προσύμφωνο των Πρεσπών συνεχίζεται χωρίς καθυστέρηση. Μετά την υπογραφή στις Βρυξέλλες από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το επόμενο στάδιο είναι η αποδοχή από τις 29 χώρες αυτής της απόφασης μέσω των κοινοβουλίων τους. Μόνο μετά ο Γενικός Γραμματέας θα απευθύνει πρόσκληση στα Σκόπια. Όμως τα Σκόπια θα είναι συμβαλλόμενο Μέρος σε αυτή τη Συνθήκη, σύμφωνα με το Άρθρο 10 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, την ημερομηνία κατάθεσης του οργάνου προσχώρησης της, στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Για να τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο πρέπει το κάθε ένα από τα κράτη-μέλη να γνωστοποιήσει στις ΗΠΑ την αποδοχή του Πρωτοκόλλου. Το Πρωτόκολλο έχει δύο γλώσσες επίσημες, την αγγλική και τη γαλλική. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι την υπογραφή της αιτιολογικής έκθεσης την έβαλε ο Γεώργιος Κατρούγκαλος αντί του απουσιάζοντος στο εξωτερικό για υπερησιακούς λόγους, Πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών. Συνυπογράφουν το κείμενο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έτσι βλέπουμε ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε να υπογράψει ακόμα κι αυτό το κείμενο με το πρόσχημα ότι ήταν στην Τουρκία. Και δεν το υπέγραψε ούτε ο πρώην Υπουργός Άμυνας, αλλά αυτός που διορίστηκε μόλις τώρα. Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά ακόμα κι οι φανατικοί του Προσυμφώνου είναι όλο και πιο στριμωγμένοι.

Νατοϊκοί προβληματισμοί

Του Ν. Λυγερού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα ήθελε να πάνε όλα ομαλά και να μην υπάρχουν εκπλήξεις από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που πρέπει να κυρώσουν το Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων. Και αυτό σημαίνει ότι και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι έχει τελειώσει η όλη διαδικασία. Επίσης θέλει να πιστέψει ότι δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, διότι ξέρει ότι αυτό θα προκαλέσει την ανατροπή της συνέχειας. Στην πραγματικότητα ξέρει πολύ καλά ότι η Ελλάδα παραμένει προβληματική, λόγω της αντίστασης του ελληνικού λαού για το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Επίσης ξέρει ότι η Βουλή των Ελλήνων μόνο ανθεκτική δεν είναι, διότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν καν στην Ελλάδα για να υπογράψει την αιτιολογική έκθεση για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, δεν είναι καλό σημάδι για τη συνέχεια στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, η υπογραφή από τον νέο Υπουργό Άμυνας, ενώ παραιτήθηκε ο προηγούμενος που ήταν τόσα χρόνια στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μη θετική εξέλιξη. Όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι επιπλέον επιχειρήματα για την ακύρωση του Προσυμφώνου. Το θέμα του ΝΑΤΟ δεν είναι η ονομασία, αλλά το έδαφος. Κατά συνέπεια το μπλοκάρισμα της όλης διαδικασίας μόνο και μόνο λόγω ονόματος είναι προβληματική για το ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να το αγνοήσει. Διότι θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί η όλη διαδικασία με άλλο όνομα, αφού η Ελλάδα δεν έχει κάποια αρνητική άποψη για το θέμα της ένταξης, όσο δεν υπάρχει πρόβλημα καταπάτησης της Μακεδονίας και του Ελληνισμού. Έτσι οι νατοϊκοί προβληματισμοί έχουν βάση, διότι τίποτα δεν είναι σίγουρο με την Ελλάδα και με τέτοια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Article 10
The Parties may by unanimous agreement, invite any other European State in a position to further the principles of this Treaty and to contribute to the security of the North Atlantic area to accede to this Treaty. Any State so invited may become a Party to the Treaty by depositing its instrument of accession with the Government of the United States of America. The Government of the United States of America will inform each of the Parties of the deposit of each such instrument of accession.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου