Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ρωσική κάθοδος σε Ελλάδα και Βουλγαρία - Τρόμος στην Τουρκία

Η Ρωσία δεν τα παράτησε, έπειτα από την ακύρωση του αγωγού «South Stream»,

εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για το άνοιγμα ενός νέου διαδρόμου, προκειμένου να περνά φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σχολιάζουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Έτσι, μέσω της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού Κολοσσού Gazprom της γαλλικής εταιρείας Edison και της ΔΕΠΑ, προωθείται το σχέδιο αναφορικά με το έργο του αγωγού ITGI-«Ποσειδών»Όπως υπαγορεύουν τα σχέδια, ο αγωγός θα διέρχεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, θα διασχίζει την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.

Σαφώς και η συμφωνία συνιστά απειλή για τον ανταγωνιστικό αγωγό που ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στην Ιταλία.

Ακόμα η Ιταλία δεν έχει πάρει σαφή θέση, γεγονός που ανησυχεί την ρωσική πλευρά, καθώς υπάρχει πάντα η αντίδραση της Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο ρωσικό τύπος, η κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη και επηρεάζει τον πετρελαϊκό εφοδιασμό της χώρας, θα αναγκάσει την Ιταλία να κοιτάξει προς Ρωσία.

Στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας των δραστηριοτήτων της Gazprom στη νότια Ευρώπη, επανέρχεται στο προσκήνιο και η Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται στην Βάρνα η κατασκευή ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα, η οποία βλέπει την Ρωσία να την πλησιάζει και από τα ανατολικά.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει προσφέρει στην Ρωσία το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να παρακαμφθούν τα προβληματικά, λόγω Τουρκίας, Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά φορτηγά πλοία.

Η κάθοδος των Ρώσων στα Βαλκάνια προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

ΠΗΓΗ prisonplanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου