Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Διόρθωση ευρείας κλίμακας με 0,89% ετήσια απόδοση για τον Γενικό Δείκτη

Της Έφης Γκικοπούλου
Από το capital.gr


Συνέχισε την πτωτική του πορεία ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, "σπάζοντας" και τα επίπεδα των 1.175 μονάδων με επιταχυνόμενη συναλλακτική δραστηριότητα. Η μεταβλητότητα ήταν αισθητή μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης, καθώς επιχειρήθηκε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος αλλά δεν τα κατάφερε και ξαναγύρισε στις αρχικές του απώλειες κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας.


Ανησυχίες προκαλεί η εικόνα καθώς άρχισαν να ενεργοποιούνται «stop loss» εντολές, ενώ και margin calls άρχισαν να χτυπούν στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Η εικόνα στις ξένες αγορές δεν συνηγόρησε ούτε σήμερα υπέρ μας, με τους επενδυτές να κρατάνε τις αποστάσεις τους από την ανάληψη παραπάνω ρίσκου ενόψει εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα. Μην ξεχνάμε ότι οι ξένοι θεσμικοί ελέγχουν το 60% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και ένα... κρούσμα από την ευρωπαϊκή περιφέρεια, αυτό της Espirito Santo Financial Group, με τη μετοχή να καταγράφει πτώση σήμερα έως και 14% καθώς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος μιας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζας της Πορτογαλίας, Banco Espirito Santo. Με χθεσινή της ανακοίνωση η Βanque Privee Espirito Santo, τραπεζική μονάδα του ομίλου Spirito Santo Financial Group, δήλωσε πως υπήρξε μία καθυστέρηση στις πληρωμές μέρους του βραχυπρόθεσμου χρέους που έχει εκδώσει η Espirito Santo International.

Το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο σημειώνε άνοδο 19 μονάδων βάσης, στο 3,84%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από τις 5 Σεπτεμβρίου 2013. Το επιτόκιο άγγιξε το 3,91%, το υψηλότερο σημείο από τις 21 Μαΐου. Η τιμή του ομολόγου λήξης 2024 με απόδοση 5,65% έπεσε 16,65 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας, στα 114,28 ευρώ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασάφεια και μυστικότητα υπήρξε από το οικονομικό επιτελείο στην αρχή της ημέρας για το αν η χώρα βγαίνει σήμερα ή αύριο στις αγορές. Τελικά, ανακοινώθηκε ότι δόθηκε η εντολή σε διεθνείς τράπεζες για την έκδοση τριετούς ομολόγου.

Αντιφατικά είναι τα σχόλια για το εγχείρημα αυτό καθώς ναι μεν από την μία η χώρα θα δανειστεί με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το 5ετες και το 10ετες, αλλά ο χρόνος ωρίμανσης των τριών ετών φαίνεται να καθιστά την αναχρηματοδότηση του "ασφυκτική" πριν η οικονομία σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Σε μετοχικό επίπεδο, η εικόνα ήταν περισσότερο απογοητευτική στα μη τραπεζικά χαρτιά, δεδομένου ότι ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 2,56% έναντι 6,20% της χτεσινής συνεδρίασης. Στις απώλειες ηγήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ (-3,77%), της ΜΠΕΛΑ (-3,71%), του ΟΤΕ (-2,51%), ενώ η ανατροπή στο τέλος στις δημοπρασίες ήρθε από τη Folli Follie με την μετοχή να κλείνει με κέρδη της τάξης του +2,16% και στο υψηλό ημέρας, ενώ έφτανε να χάνει έως και -5,63%. Η ΕΕΕ έχασε τελικά λίγο λιγότερο από το ποσό του μερίσματος της, 0,34 ευρώ έναντι 0,354 ευρώ.

Στις τράπεζες η μετοχή της ΕΤΕ μονοπώλησε το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας φτάνοντας τα 45,20 εκατ. ευρώ απασχολώντας σχεδόν το 30% του συνολικού μικτού τζίρου και κλείνοντας με απώλειες 3,08%.Η Alpha Bank δυσκολεύτηκε να κρατήσει το θετικό της πρόσημο, όπου έφτανε να κερδίζει έως και 4,11% όταν πήρε το "οκ" από την Κομισιόν για το σχέδιο αναδιάρθρωσής της για να κλείσει με απώλειες -1,9% στα 0,62 ευρώ, την Τρ. Πειραιώς διολισθαίνοντας περαιτέρω κλείνοντας στα 1,52 ευρώ και με απώλειες -3,75% και την Eurobank υποχωρώντας -1,11% στα 0,355 ευρώ.

Πέρα από την ανατροπή της Folli την τελευταία στιγμή, με θετικό πρόσημο κλείσανε η ΕΥΠΡΟ (+0,91%), η ΤΕΝΕΓ (+0,52%) και ο Τιτάνας (+0,83%), με τη Goldman Sachs σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Ιουλίου να διατηρεί τη σύσταση «neutral» για τη μετοχή, αυξάνοντας την τιμή - στόχο στα 27 ευρώ από 25 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας περιθώριο ανόδου 11% για τη μετοχή το επόμενο διάστημα των 12 μηνών. Η ΔΕΗ έκλεισε οριακά υψηλότερα κατά 0,19% εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου αργότερα σήμερα.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν και στα τραπεζικά warrants με το ΑΛΦΑΤΠ (-7,39%), το ΕΤΕΤΠ (-4,76%) και το ΠΕΙΡΤΠ (-4,31%).

Στη περιφέρεια η μετοχή του Φουρλή κατέγραψε νέο χαμηλό ενός μηνά κλείνοντας στα 5, 25 ευρώ, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν και η ΦΡΙΓΟ (-4,81%), το ΥΓΕΙΑ (-2,51%), η Αttica Bank (-2.22%) και η ΟΤΟΕΛ (-2,17%).
Της πτώσης αντιστάθηκε η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ (+4,90%) και ο ΟΛΘ (+1,95%).

Στα παράγωγα αξιοσημείωτος όγκος συμβολαίων πραγματοποίησε το ΣΜΕ της Alpha Bank, με 9.670 συμβόλαια και κλείνοντας με premium 0.65% σε σχέση με τη μετοχή.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες απασχόλησαν το 65% της συναλλακτικής δραστηριότητας που διαμορφώθηκε στα 164,60 εκατ. ευρώ, ενώ 18,23 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου