Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021

Ο Ερντογάν "ψάχνει" άμεση καταβολή 1,1 δισ. δολαρίων από τη Λιβύη

Πέτρος Κράνιας
Από το capital 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης να πληρώσει χρέος 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, που επλήγη από τον πόλεμο, μετέδωσε τη Δευτέρα η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al Ahram, επικαλούμενη το Sky News Arabia.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε, πριν από τη συνάντηση τουρκικής και λιβυκής αντιπροσωπείας.

Τον Ιανουάριο του 2020 η Τουρκία σχεδίαζε να να υπογράψει μια προκαταρκτική συμφωνία για αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εργασίες που είχε κάνει στη Λιβύη πριν από τον εμφύλιο πόλεμο του 2011. 

Αυτό δεν προχώρησε και τα σχέδια αναβλήθηκαν.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ρουσάρ Πεκκάν με τον υπουργό Προγραμματισμού της Λιβύης Αλ-Ταχίρ Αλ-Τζουχαϊμί, είχαν υπογράψει συμφωνία που άνοιγε τον δρόμο για νέες επενδύσεις και προσκαλούσε τις τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν έργα στη χώρα ενώ παράλληλα προέβλεπε τεράστιες αποζημιώσεις.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι περίπου 100 τουρκικές εταιρείες, οι οποίες εγκατέλειψαν έργα στη Λιβύη το 2011 λόγω του εμφυλίου πολέμου, μπορούν να γυρίσουν άμεσα και να συνεχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν – δίνοντάς τους αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν σε μηχανήματα και απώλεια δομικών προϊόντων, μεταξύ άλλων ευεργετημάτων.

Η συμφωνία επίσης περιέγραφε νέα κατασκευαστικά και πολεοδομικά έργα συνολικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ημιτελή έργα αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων για συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κατασκευαστικά έργα υποδομών υπο δημοπράτηση.

Η Τουρκία υποστήριζε επί χρόνια την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα το Τομπρούκ, ο οποίος υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον Μάρτιο έγινε ο διορισμός μιας νέας κυβέρνησης, τερματίζοντας μια εξαετή διάσπαση, αλλά η Άγκυρα παραμένει και επιμένει να εμπλέκεται σε τεράστιο βαθμό στην χώρα και συνεχίζει να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Ντμπέιμπα.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στα 826 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο επικεφαλής ενός κορυφαίου τουρκικού εμπορικού ομίλου τον Μάιο. 

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν σχεδόν διπλάσιες από το συνολικό μέσο όρο της χώρας, 33,1%, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο τον Μουρτάζα Καρανφίλ, πρόεδρο του Συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEİK).

Πέτρος Κράνιας 

ΠΗΓΗ  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου