Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Ιάπωνες αρχιτέκτονες στην Πρίγκηπο – Ενημερώθηκαν για τα έργα αποκατάστασης στο ιστορικό ορφανοτροφείο

(Φωτ.: fosfanariou.gr)

Τους υποδέχθηκε ο αρχιτέκτονας δρ Απόστολος Πορίδης

Ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κτήρια της Ευρώπης, το ιστορικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, επισκέφθηκαν το Νοέμβριο, Ιάπωνες μεταπτυχιακοί φοιτητές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Mukogawa της Ιαπωνίας προκειμένου να ενημερωθούν για τις προσπάθειες αποκατάστασής του.

Τους φοιτητές που συνοδεύονταν από ακαδημαϊκούς της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Bahçeşehir και τον κοσμήτορα Μουράτ Ντουντάρ ενημέρωσε ο αρχιτέκτονας δρ Απόστολος Πορίδης, βασικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ιστορία και τα Έργα Αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος.

(Φωτ.: fosfanariou.gr)

(Φωτ.: fosfanariou.gr)

Το κτήριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου έγινε δωρεά από την Ελένη Ζαρίφη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 1902. Από το 1903 έως το 1964 λειτούργησε ως ορφανοτροφείο και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε συνολικά 5.744 παιδιά. Στους πέντε ορόφους του κτηρίου υπάρχουν 206 δωμάτια, αίθουσες χορού, τραπεζαρίες και άλλοι χώροι, ενώ θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κατασκευάσματα στην Ευρώπη.

(Φωτ.: fosfanariou.gr)

Το Ορφανοτροφείο έκλεισε από τις τουρκικές Αρχές, το 1964, για «λόγους ασφαλείας». Το 1997 πέρασε στην ιδιοκτησία του τουρκικού Δημοσίου. Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από το 2010 το κτίριο επανήλθε στην ιδιοκτησία του.

(Φωτ.: fosfanariou.gr)

 Με πληροφορίες από το fosfanariou.gr.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου