Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

«Να αφουγκραστούν ποιο είναι το κόστος»

Άριστος Μιχαηλίδης   

Ρωτήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, αν αλλάζουμε την πολιτική από τις κυρώσεις που επιδιώκαμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Απάντησε: «Οι κυρώσεις παραμένουν στην τεχνική επιτροπή, η οποία θα τις επεξεργαστεί περαιτέρω». Έδωσε την εντύπωση, εξηγώντας, ότι είναι μια παράλληλη διαδικασία. Ρωτήθηκε και ο Ιωάννης Κασουλίδης, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, αν δικαιολογούνται οι αντιδράσεις ότι τέθηκαν οι κυρώσεις στην παρένθεση. Απάντησε: «Δεν βάλαμε εμείς στην παρένθεση την πρόταση για κυρώσεις. Κάποια κράτη μέλη την έβαλαν, που αν δεν συμφωνήσουν δεν προχωρά και μένει στην παρένθεση». Πρόσθεσε: Απλώς, «εμείς τους είπαμε “εντάξει θα μείνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά εφόσον εσείς αντί τούτων ζητήσατε ΜΟΕ, ιδού τα ΜΟΕ και ζητούμε τη στήριξή σας”».

Άντε να βγάλεις άκρη. Είναι σε παρένθεση, τελικά, οι κυρώσεις ή βρίσκονται σε περαιτέρω επεξεργασία στην τεχνική επιτροπή; Κι άντε να εμπιστευτείς ότι αυτές οι κινήσεις είναι μελετημένες και δεν είναι κουτουρού όπως πάντα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η κουτουρατζίδικη πολιτική, που γεννά απορίες, είναι και που μας την παρουσιάζουν ως υψηλή πολιτική, την οποία δεν έχουν όλοι το μυαλό να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν. «Καλώ όλους να αφουγκραστούν ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι το όφελος της πρότασης των μέτρων και αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί ότι το κυριότερο όφελος είναι να σωθεί η Αμμόχωστος να βγει και να μας το πει», έλεγε το Σάββατο ο κ. Κασουλίδης.

Εννοώντας, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος να διαφωνήσει. Ποιος να διαφωνήσει ότι πρέπει να σωθεί η Αμμόχωστος; Το κόστος, όμως, δεν μας το λέει ο κ. Κασουλίδης για να γίνει η σύγκριση. Προφανώς και είναι μεγάλο όφελος το να σωθεί η Αμμόχωστος (δεν θα το πετύχουν με τα ΜΟΕ, μα κουβέντα να γίνεται), αλλά αν το κόστος είναι να χαθεί όλη η υπόλοιπη κατεχόμενη Κύπρος δεν είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε; Κουτουρού;

Άσε, που η συζήτηση ως γνωστόν αφορά την περιφραγμένη περιοχή της, η οποία είναι το 7% της Αμμοχώστου. Ίσως ακόμα και να συζητάμε για το 3,5% που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι ότι θα αποστρατιωτικοποιηθεί για να κατοικηθεί. Πάντως, δεν μιλάμε για την επαρχία, τουλάχιστον, που μαζί με την πόλη είναι και 92 κοινότητες. Ποιος ξέρει τι ακριβώς εννοούν όταν λένε ότι θα σώσουν την Αμμόχωστο! Η πρόταση Αναστασιάδη λέει: να τεθούν υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ τα Βαρώσια και να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των κατοίκων. Ούτως ή άλλως, αυτό λένε και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες δεν βάζουν προϋπόθεση να λειτουργήσει και το αεροδρόμιο Τύμπου υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, ούτε το λιμάνι Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Κομισιόν. Αλλά, εμείς υποτίθεται παλεύουμε για την παράδοση όλης της Αμμοχώστου ή και για την απελευθέρωση όλης της Κύπρου. Λέμε, τώρα. Αλλά, ας μείνουμε στην Αμμόχωστο.

Επειδή ο κ. Κασουλίδης, λέει «αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί (…) να βγει και να μας το πει», και για να μην λέμε εμείς τις «απορριπτικές» διαφωνίες μας, επικαλούμαι απόσπασμα από έγγραφο του ΑΚΕΛ, όταν ο Τουμάζος Τσελεπής μελέτησε παρόμοιες προτάσεις του Προέδρου για Αμμόχωστο και Τύμπου και ο Άντρος Κυπριανού κατέθεσε το έγγραφο στον Πρόεδρο και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Έχει ημερομηνία 7 Αυγούστου 2013. Λέει ο κ. Τσελεπής:

«Με τη νόμιμη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου το ψευδοκράτος θα αποκτήσει και το τελευταίο στοιχείο που του λείπει, δηλαδή την απρόσκοπτη επαφή με τον έξω κόσμο, νόμιμη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα κατεχόμενα κ.ά. Όλα τα άλλα τυπικά γνωρίσματα του όποιου κράτους στην πράξη τα έχουν, εννοείται με παράνομο τρόπο: «Λαό», «έδαφος», «εξουσία». Αν αρθεί εντελώς και η «απομόνωση», τότε είναι πιθανό αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη λύση και σταδιακά να δημιουργηθούν συνθήκες ποιοτικής αναβάθμισης της «ΤΔΒΚ» από παράνομη οντότητα σε μη αναγνωρισμένο κράτος».

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου