Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Η πρώτη αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ»: Σε κατάσταση «alert» το πλήρωμα αναλαμβάνει δράση στην Ερυθρά Θάλασσα

*Toυ Κώστα Σαρικά

Αργά χθες το απόγευμα η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ολοκλήρωσε τον διάπλου της διώρυγας του Σουέζ και πλέον βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να αναλάβει δράση και να συνοδεύσει με νοτιοανατολική πορεία προς τον κόλπο του Άντεν και τα στενά του Μπαμπ Αλ Μάντεμπ μια νηοπομπή από εμπορικά πλοία, τα οποία έχουν ήδη περάσει επίσης τη διώρυγα και κατευθύνονται προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αποστολή την οποία καλείται να αναλάβει το ελληνικό πλοίο στο πλαίσιο της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» μαζί με ακόμη τρία πολεμικά πλοία, τα οποία ήδη επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» εφοδιάστηκε με καύσιμα στο αιγυπτιακό λιμάνι Πορτ Σάιντ, στην είσοδο της διώρυγας του Σουέζ και πέρασε στην Ερυθρά Θάλασσα, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας εξαιρετικά δύσκολης και απαιτητικής αποστολής, την οποία για πρώτη φορά αναλαμβάνει ελληνικό πολεμικό πλοίο. Καθώς οι απειλές δεν προέρχονται από τη θάλασσα, όπως στο παρελθόν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Atalanta», αλλά από τον αέρα με τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα drones των Χούθι να σημαδεύουν εμπορικά πλοία έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.

Και αναγκάζοντας σημαντικό αριθμό εμπορικών πλοίων να διανύουν επιπλέον χιλιάδες μίλια, ώστε να αποφύγουν την επικίνδυνη πλέον θαλάσσια περιοχή στην οποία κλιμακώνονται συνεχώς οι επιθέσεις.

ΥΔΡΑ

Με την είσοδο της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα το πλοίο περνά σε κατάσταση πολύ υψηλής επαγρύπνησης στα όρια του μόνιμου συναγερμού με ότι αυτό συνεπάγεται για το πλήρωμα. Όλα τα συστήματα της φρεγάτας θα λειτουργούν συνεχώς και μάλιστα στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους ειδικά όσο το πλοίο θα κινείται νότια προς την θαλάσσια περιοχή, στην οποία έχουν καταγραφεί οι περισσότερες επιθέσεις. Όλα τα Στελέχη θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ όπως συνηθίζεται με συνεχείς εκπαιδευτικούς συναγερμούς σε μια σειρά από σενάρια, όπως απειλές από τη θάλασσα, τον αέρα, πυρκαγιά στο πλοίο αλλά και ασύμμετρες απειλές θα εφαρμόζονται τα σχέδια αντίδρασης.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» δεν θα είναι μόνη, καθώς νοτιότερα ήδη επιχειρούν τα υπόλοιπα τρία πλοία, τα οποία συμπληρώνουν την Ευρωπαική αρμάδα της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ». Και όσο πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος απειλής τόσο θα ενισχύεται η συνεργασία με τη γαλλική φρεγάτα «Languedoc», τη γερμανική «Hessen» αλλά και το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duillio», το οποίο έχει και την εν πλω διοίκηση της Επιχείρησης.

ΥΔΡΑ

Ήδη και τα τέσσερα πλοία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το χερσαίο Στρατηγείο της Λάρισας, έχοντας λάβει τις πρώτες κατευθύνσεις για την αποστολή και τα καθήκοντα που θα έχουν το επόμενο διάστημα. Ενώ, ανοιχτός είναι και ο δίαυλος επικοινωνίας με τα Επιτελικά Στελέχη της Επιχείρησης «Prosperity Guardian», ώστε οι δύο αρμάδες να συνεργάζονται συνδυαστικά και να μοιράζονται πληροφορίες.

Και φυσικά ο Κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας έχει την απόλυτη ευθύνη να χρησιμοποιήσει όλα τα οπλικά συστήματα του πλοίου χωρίς περαιτέρω εντολή σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση οπουδήποτε και να βρίσκεται εντός της περιοχής επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια, θα υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα χρήσης πυρών οποτεδήποτε κριθεί ότι το πλοίο απειλείται χωρίς περαιτέρω διαδικασία αποδέσμευσης κανόνων εμπλοκής. Όλα, άλλωστε, τα συστήματα της φρεγάτας δοκιμάστηκαν με απόλυτη επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες και ανταποκρίθηκαν στο έπακρο.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου