Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Η Τουρκία δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα της


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Μπορεί ο Ατατούρκ να έδειχνε από τη Σμύρνη προς το Αιγαίο και τη Δύση, ο Ερντογάν 100 χρόνια μετά δείχνει την ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική

Η ανατολική Μεσόγειος ως θαλάσσια λεκάνη έχει αποκτήσει μεγάλη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία για την Τουρκία. Μπορεί ο Ατατούρκ να έδειχνε από τη Σμύρνη πάνω στο άλογό του προς το Αιγαίο και τη Δύση, ο Ερντογάν 100 χρόνια μετά δείχνει την ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική για την επιβίωση της Τουρκίας.

Η Γαλάζια Πατρίδα

Με όχημα το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, η Τουρκία κατά το α’ τέταρτο του 21ου αιώνα αυξάνει συνεχώς τη ναυτική της παρουσία στις γύρω θάλασσες. Οι θεωρητικοί της Γαλάζιας Πατρίδας, οι καταβολές των οποίων είναι η κεμαλική ιδεολογία, θεωρούν δικαίωμα και καθήκον εκ των ουκ άνευ για την Τουρκία να κυριαρχεί στις γύρω θάλασσες. Δικαίωμα που απορρέει όχι από τον Αλλάχ, αλλά από τα εθνικά συμφέροντα.

Επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα
Επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Τούρκος ακαδημαϊκός αποδομεί την Γαλάζια Πατρίδα

Ο Τούρκος ακαδημαϊκός, Μπασκίν Οράν, σε άρθρο του στην ελληνική ιστοσελίδα KReport αποδομεί ένα προς ένα τα όσα υποστηρίζουν οι θιασώτες του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, που αποτελεί την κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Παίρνοντας ως βάση και αφορμή μία «σημαντική» συνέντευξη, όπως τη χαρακτηρίζει, για τη νοοτροπία που κυριαρχεί στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που έδωσε ο αποκαλούμενος «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας, αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, στην τουρκική αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Τ24, καταλήγει στο συμπέρασμα πως όταν η Άγκυρα ακολουθεί τέτοια «μυαλά», είναι αδύνατο να ξεφύγει της μοίρας της...

Τα επιχειρήματα του Οράν

Η γεωπολιτική, σύμφωνα με τον Μπασκίν Οράν, μελετά τις σχέσεις μεταξύ της γεωγραφίας των κρατών και της πολιτικής τους. Κι ο αντιναύαρχος Γκιουρντενίζ αυτο-προσδιορίζεται ως «το είδος του ανθρώπου που βασίζει τα πάντα στη γεωπολιτική». Ωστόσο, η βασική του προσέγγιση συνοψίζεται στην ακόλουθη δογματική πρόταση: «Τα τελευταία 13 χρόνια η Δύση, και πιο συγκεκριμένα η αγγλο-σαξωνική ηγεμονία, έχει ως στόχο της, με συνωμοσίες που επινόησε, την εξάλειψη του τουρκικού ναυτικού και της Τουρκίας». Με λίγα λόγια, ο δυτικός κόσμος πολεμά τη Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας και η κεμαλική, στρατιωτική ιδεολογία, η παραδοσιακά στραμμένη προς τη Δύση, πρέπει να στραφεί πλέον στην Ανατολή και τη Ρωσία για στήριγμα. Ο ακαδημαϊκός Μπασκίν Οράν ασκεί έντονη κριτική στη θέση που έχουν αρχίσει και παίρνουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί -του ναυτικού κυρίως-, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την κεμαλική ιδεολογία.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου