Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Τα νέα κοιτάσματα, οι συνεργασίες και η Ε.Ε.

ΟΙ ανακοινώσεις για ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον στόχο «Κρόνος», στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, είναι σημαντικές, κι αυτό δεν το αναφέρουμε εμείς, αλλά οι ίδιες οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται και έχουν κάνει τη γεώτρηση. Όπως αναφέρεται, η ανακάλυψη είναι εκτιμώμενης δυναμικότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf). Σημειώνεται πως η συνολική δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 11,7 tcf έως και 14,7 tcf (4,2 το Αφροδίτη, 5-8 ο Γλαύκος, 2,5 ο Κρόνος). Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογισθεί και η όποια ποσότητα επιβεβαιωθεί στο κοίτασμα Καλυψώ, στο 6. Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε σε αναμονή κι άλλων επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων (ExxonMobil στο κοίτασμα Γλαύκος).

ΔΕΝ χρειάζονται μεγάλα λόγια, ούτε και βαρύγδουπες δηλώσεις. Παράλληλα βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται η νέα αυτή εξέλιξη (γιατί το είδαμε κι αυτό!). Είναι μια εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη εικόνα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί έχοντας υπόψη και τις εξελίξεις στην περιοχή σε συνδυασμό και με το ενεργειακό πρόγραμμα το δικό μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και γειτονικών κρατών, όπως του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Άλλωστε, με τη συνεργασία θα αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος, δημιουργώντας περισσότερες προοπτικές. Αυτός ήταν εξαρχής ο σχεδιασμός, αυτό επιβάλλεται περισσότερο τώρα, λόγω των αναγκών που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα και του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η ΑΡΜΟΔΙΑ υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, έχει επισημάνει ότι «δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε γενικότερα το φυσικό μας αέριο», ενώ πρόσθεσε ότι σίγουρα είναι βοηθητική αυτή η ανακάλυψη και για την αξιοποίηση των άλλων κοιτασμάτων, όπως το «Αφροδίτη». Σημείωσε, παράλληλα, ότι το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνει -θα το επαναλάβουμε- την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής, που υλοποιούν το δικό τους ενεργειακό πρόγραμμα. Η νέα αυτή εξέλιξη και σε συνδυασμό και με το ευρύτερο ενεργειακό γίγνεσθαι στην περιοχή, επιβάλλει την ανάγκη συνεννόησης με την Ε.Ε. Η Νατάσα Πηλείδου επί τούτου επισήμανε ότι δεδομένων των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, «πλέον ανοίγεται η προοπτική για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και να ενταχθούμε και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ». Κι αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. 

 Η Θέση του "Φ"    

 ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου