Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ερντογάν για τη μάχη του Μαντζικέρτ: Ήταν το πρώτο βήμα για τις νίκες μας - «Μηνύματα» στην Ελλάδα και τη Δύση

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εκδήλωση σήμερα για 951η επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ κατά του Βυζαντίου έστειλε σημαντικά μηνύματα προς τη Δύση, την Ελλάδα και τον κόσμο. «Δεν θα υπολογίσουμε τα δάκρυα κανενός που εποφθαλμιά την πατρίδα μας και προσπαθεί να διαμελίσει το κράτος μας», είπε, καλώντας «κάποιους» σήμερα να παραδειγματιστούν από την ήττα του Βυζαντίου και τη μοίρα του τότε Βυζαντινού αυτοκράτορα, Ρωμανού Δ’ Διογένη.

 «Ο Βυζαντινός ηγεμόνας, που ηττήθηκε σε αυτόν τον πόλεμο, δολοφονήθηκε άγρια από τους ίδιους τους αντιπάλους του μέσα στο παλάτι του, παρόλο που τον συγχώρεσε ο σουλτάνος Αλπαρσλάν. Θεωρούμε ωφέλιμο ορισμένοι κύκλοι, στους οποίους η Τουρκία απλώνει χέρι φιλίας, να θυμούνται αυτές τις ιστορικές αλήθειες και να τις έχουν ως παράδειγμα. Ο ποιητής περιγράφει την αναπόφευκτη μοίρα του Βυζαντίου, που κατέληξε στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ, ως εξής: ‘Ξημέρωσε και να ανέτειλε ο ήλιος, είμαστε περήφανοι, καταστράφηκε το Βυζάντιο εκεί μακριά. Στο Μαντζικέρτ. Μετά το Μαντζικέρτ, ήταν θέμα χρόνου για τους προγόνους μας’».

«Μαντζικέρτ: Η μητέρα των μαχών των ιστορία Τούρκων»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι το Μαντζικέρτ δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί, γιατί είναι η μητέρα των νικών για τους Τούρκους σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους.

«Ενώ υπάρχουν πολλές νίκες στην τουρκική ιστορία, υπάρχει ένας λόγος που στεκόμαστε τόσο πολύ στο Μαντζικέρτ και προσπαθούμε να πούμε στους νέους μας για αυτή τη νίκη. Γιατί το Μαντζικέρτ είναι μια νίκη για τους μουσουλμάνους όλου του ισλαμικού κόσμου, καθώς και για το έθνος μας. Το Μαντζικέρτ είναι το πρώτο βήμα, η μάνα και η πηγή όλων των άλλων νικών που έχουμε κερδίσει σε αυτή τη γεωγραφία. Εάν ο Σουλτάνος Αλπαρσλάν δεν είχε ανοίξει τις πόρτες της Ανατολίας σε μας, θα μπορούσε να είναι αιώνια η ύπαρξή μας σε αυτή τη γεωγραφία; Γι' αυτό το Μαντζικέρτ δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Θα το κρατάμε πάντα ζωντανό στην καρδιά και στο μυαλό μας.

Έτσι πολεμάμε και εμείς σήμερα στο πεδίο της μάχης, όπως ο Αλπαρσλάν και ο Πορθητής, ώστε κάθε μέρος όπου κυματίζει η σημαία μας να είναι ασφαλές».

«Το κράτος μας έχει τη δύναμη να προστατεύσει κάθε πολίτη. Δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία επίθεση ή παγίδα», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, εξαίροντας και πάλι τη σημασία της Μάχης του Μαντζικέρτ στη σύσταση του τουρκικού έθνους.

«Πριν από αυτή τη νίκη, οι πρόγονοί μας είχαν ήδη εξαπλωθεί στην Ανατολία από την Καισάρεια μέχρι το Ικόνιο και ακόμη και στο Βόσπορο. Αλλά αυτά τα εδάφη δεν είχαν ακόμη μετατραπεί σε μια εντελώς ασφαλή και ειρηνική περιοχή. Ο σουλτάνος Αλπαρσλάν έκανε την Ανατολία ασφαλές καταφύγιο με τη νίκη του στο Μαντζικέρτ. Όταν ο Βυζαντινός και ο Σελτζουκικός στρατός ήρθαν αντιμέτωποι στο Μαντζικέρτ, γίνονταν προσευχές για το στρατό του σουλτάνου Αλπαρσλάν σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. Μία μέρα Παρασκευή, ο σουλτάνος Αλπαρσλάν έβγαλε το στρατό του και δένοντας το λευκό του άμφιο στην ουρά του αλόγου του, είπε ότι ‘αν πεθάνω, αυτό θα είναι το σάβανό μου’. Ο πόλεμος, που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα, κατέληξε σε απόλυτη νίκη χάρη στη στρατηγική του».

Σημείωση για το θάνατο του Ρωμανού Δ’ Διογένη: Ο Ρωμανός Δ΄ Διογένης (1030 - 4 Αυγούστου 1072) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας (1068 - 1071). Ανέβηκε στο θρόνο (1068) χάρη στον γάμο του με την χήρα αυτοκράτειρα Ευδοκία Μακρεμβολίτισσα και παρέμεινε αυτοκράτορας για τρία χρόνια. Έμεινε γνωστός για την αποτυχημένη του προσπάθεια να ανορθώσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της αυτοκρατορίας με οδυνηρή κατάληξη την καταστροφική Μάχη του Μαντζικέρτ (1071). Την εποχή που ήταν αιχμάλωτος των Σελτζούκων ανατράπηκε με πραξικόπημα στην Κωνσταντινούπολη από την Δυναστεία των Δουκών, την ίδια χρονιά ελευθερώθηκε, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ηττήθηκε, τυφλώθηκε και πέθανε από τα τραύματά του.

ΠΗΓΗ ethnos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου