Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, αναφέρθηκε σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως το οικιστικό πρόγραμμα, για το μετανεστευτικό τους επαγγελματίες οπλίτες, την Μέση Ανατολή αλλά και την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».
Σε ερώτηση για τους Επαγγελματίες Οπλίτες ανέφερε ότι “επεξεργαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει λύση στο ζήτημα των επαγγελματιών οπλιτών που έχουν φτάσει στο ανώτατο ηλικιακό όριο των 50 ετών, παρατείνοντάς το. Θεωρούμε ότι οι ΕΠ.ΟΠ. έχουν να προσφέρουν ακόμη πάρα πολλά, με την εμπειρία και την εξειδίκευσή τους και μετά τα 50. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί.
Για την πορεία του μεταναστευτικού επεσήμανε ότι “Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά και όπως αποτυπώνεται η κατάσταση στον Έβρο και στα χερσαία σύνορα, οι αριθμοί των μεταναστευτικών ροών είναι μικρότεροι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Μπορεί να βλέπουμε αύξηση στους υπόλοιπους διαδρόμους, κυρίως στα νησιά και νοτίως της Κρήτης, αλλά στα χερσαία σύνορα φαίνεται ότι οριακά υπάρχει μία μείωση. Ο φράχτης, τα επικριτικά φυλάκια του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας, τα μικτά κλιμάκια, οι κάμερες και όλα τα έργα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, θεωρώ ότι, θα κληροδοτήσουν μία ευρεία υποδομή που θα είναι χρήσιμη, τόσο στο κομμάτι των μεταναστευτικών ροών, όσο και συνολικά για την εθνική ασφάλεια. Μέχρι πρότινος η διακίνηση στα θαλάσσια σύνορα γινόταν με βάρκες ή με πλοία πολύ μικρής ταχύτητας. Πλέον, τα κυκλώματα χρησιμοποιούν ταχύτατες μηχανές και φτάνουν στα ελληνικά νησιά μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους.”
Ειδικότερα για το μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα εξής: “Όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός κ. Δένδιας, ξεκινάμε το μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρώτη φάση θα αφορά περίπου 800 κατοικίες, για ευνόητους λόγους, αρχίζουμε από τον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θα κατασκευαστούν 232 οικήματα, σε περιοχές όπως η Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί, η Αλεξανδρούπολη και η Σαμοθράκη, ενώ 560 σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως Λέσβος, Σάμος, Κως, Ρόδος, σε πιο μικρά νησιά – όπως είναι η Κάρπαθος και η Σύμη –, αλλά και σε περιοχές όπου είναι εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση κατοικίας – για παράδειγμα η Μύκονος και η Σαντορίνη. Προχωράμε σε αυτό το πρόγραμμα για να μπορέσουμε να δώσουμε μία έμμεση αύξηση στο εισόδημα των στελεχών μας και να άρουμε κάποια βάρη από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ανταποδίδοντας το πολύ μεγάλο έργο που επιτελούν καθημερινά στην διατήρηση της εθνικής ακεραιότητας. Οι πρώτες 800 κατοικίες βρίσκονται στην φάση του διαγωνισμού με στόχο το 2026 να έχουν ολοκληρωθεί. Σε δεύτερο χρόνο το πρόγραμμα θα αφορά 700 κατοικίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην ενδοχώρα. Σύνολο δηλαδή 1500 σπίτια, 15% των οποίων θα διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς σε μια σειρά δημοσίων λειτουργών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, που διορίζονται μακριά από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής τους. Πραγματικά θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα μεγάλο όφελος στα στελέχη μας αλλά και σε δημόσιους λειτουργούς, που ειδικά σε κάποια νησιά, λόγω της τουριστικής κίνησης του καλοκαιριού, είναι αδύνατη η εξεύρεση φθηνής κατοικίας.”
Σε ότι αφορά την επιχείρηση επαναπατρισμού 60 πολιτών της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελών των οικογενειών τους από τον Λίβανο, δήλωσε πως “στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μεταξύ άλλων, εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο, εφόσον προκύψει ανάγκη, θα υλοποιηθεί ο απεγκλωβισμός Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών. Μέρος αυτής της επιχείρησης ήταν αυτό που είδαμε χθες, δηλαδή η πτήση του C-130 στον Λίβανο. Η ελληνική κοινότητα στο Λίβανο αριθμεί γύρω στα 2.500 με 3.000 άτομα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι θέλουν να επαναπατριστούν. Εφόσον όμως ζητηθεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας, πάντα με το συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, προφανώς και θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πάντα την εποπτεία σε αυτές τις αποστολές, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα”.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα είναι εμπλεκόμενο μέρος στην κρίση της Μέσης Ανατολής ξεκαθάρισε ότι “Η Ελλάδα στην κρίση της Μέσης Ανατολής δεν εμπλέκεται σε καμία πλευρά. Από τη μία έχουμε δηλώσει ότι, προφανώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να ζει με ασφάλεια και βεβαίως να απαντήσει στο τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκε την 7η Οκτωβρίου 2023. Στη συνέχεια, είδαμε δυστυχώς να υπάρχει μία κλιμάκωση από κράτη, ή ακόμα και δια μέσου αντιπροσώπων, όπως συμβαίνει με την Χεζμπολάχ και τους Χούθι. Από την άλλη βεβαίως, υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη και απαιτείται να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες δράσεις, προκειμένου να διευκολύνουμε τον παλαιστινιακό λαό. Η Ελλάδα συμμετέχει στην αποστολή του ΟΗΕ και μόνο, με πολύ συγκεκριμένο ρόλο, όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη που συνδράμουν στην θαλάσσια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.”
Σχετικά με το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή ανέφερε πως “αντιλαμβάνεστε ότι λόγω της θέσης της Ελλάδας, ως χώρας πρώτης υποδοχής όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικρατεί ανησυχία πως αν συνεχιστεί αυτή η κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή, θα οδηγήσει σε μετακίνηση μεγάλων πληθυσμών, ιδίως προς την Ευρώπη. Έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε σε περίπτωση ενός τέτοιου κύματος, αφενός να αντιμετωπιστεί και αφετέρου να δούμε πώς βραχυπρόθεσμα, αν κάποιοι μπουν στη χώρα, θα φιλοξενηθούν. Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε μία τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας, θα βρίσκεται προετοιμασμένη σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποστολές του ΟΗΕ”.
Αναφορικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», δήλωσε ότι η Φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» παραμένει στην Ερυθρά Θάλασσα μαζί με άλλα ευρωπαϊκά πλοία τα οποία επιχειρούν στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Θυμίζω ότι το Αρχηγείο στη Λάρισα συντονίζει όλη την επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από αυτό, συμμετέχουμε και στην επιχείρηση «IRINI» στα ανοιχτά της Λιβύης. Η χώρα μας, πέρα από τα στενά θαλάσσια και χερσαία σύνορα, έχει στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα από αυτές τις αποστολές και με την επίδειξη της ελληνικής σημαίας δηλώνουμε παρουσία, πάντοτε, φυσικά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου