Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Ramstein Flag 24: Εντυπωσιακή PhotoEX στην Πελοπόννησο και γκρίνια στην Τουρκία – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Με εντυπωσιακά περάσματα και χαμηλές πτήσεις πάνω από το ανάγλυφο, τις ακτές και τα φαράγγια της Πελοποννήσου, τα μαχητικά που συμμετέχουν στην κορυφαία αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ, «Ramstein Flag 24», πραγματοποίησαν για πρώτη φορά συνδυασμένη αποστολή Photo EX. Στην Τουρκία, δεν λέει να κοπάσει η γκρίνια που γι’ ακόμη μία φορά βρίσκεται εκτός ασκήσεων των κορυφαίων αεροποριών του ΝΑΤΟ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δεν λέει να κοπάσει η γκρίνια στην Τουρκία, μετά το πρωτοφανές άδειασμα που έγινε από το Στρατηγείο Αεροπορίας του ΝΑΤΟ. Όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr η Τουρκία δεν θα πάρει μέρος στην μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «RAMSTEIN FLAG 24» αρνούμενη να υποβάλει σχέδια πτήσης για τα μαχητικά της στο Αιγαίο. Είναι κάτι που όπως είχε αποκαλύψει με λεπτομέρειες το enikos.gr αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή κόκκινη γραμμή για τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ο οποίος διεμήνυσε στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση της εθνικής κυριαρχίας.

«Μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 11 Οκτωβρίου 2024, η Άσκηση Ramstein Flag-2024 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με τη συμμετοχή 13 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Αφού η Ελλάδα έδειξε τη γραμμή FIR (Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων) ως δική της περιοχή δικαιοδοσίας στο έγγραφο προγραμματισμού ασκήσεων που εκπόνησε και ζήτησε και σχέδιο πτήσης, τότε έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Παρόλο που επιδείχθηκε θετική προσέγγιση από τις αρχές του ΝΑΤΟ, λόγω της επίμονης στάσης της Ελλάδας η χώρα μας δεν συμμετείχε στην άσκηση αυτή» σημείωναν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Κι ενώ η Τουρκία – όπως είχε συμβεί και πριν από χρόνια με την άλλη μεγάλη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ TIGER MEET – βρισκόταν εκτός της άσκησης, στην Ελλάδα τα μαχητικά της συμμαχίας πραγματοποιούσαν για πρώτη φορά συνδυασμένη αποστολή PhotoEX στη δυτική Ελλάδα.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε στο μέσο της άσκησης Ramstein Flag, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα και το κοινό πνεύμα συνεργασίας των συμμαχικών δυνάμεων.

Η εκτέλεση αυτής της εξαιρετικά πολύπλοκης πτήσης, αποτέλεσε πραγματική απόδειξη της ευελιξίας των Ιπταμένων, οι οποίοι συντόνισαν δεξιότητες και ακρίβεια με απόλυτη επιτυχία.

Ανάμεσα στα περάσματα που πραγματοποίησαν σε χαμηλό ύψος ξεχώρισαν αυτά στο φαράγγι του Βουραϊκού Κόλπου, στα παράλια του Ιονίου αλλά και στον Κορινθιακό, στην γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου.

«Η Ramstein Flag 2024 θα επιδείξει τη συλλογική αφοσίωση του ΝΑΤΟ στην ειρήνη και την ασφάλεια σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός James Hecker, διοικητής USAFE-AFAFRICA και AIRCOM. «Για δύο εβδομάδες, οι δυνάμεις μας θα ενσωματωθούν με τους Συμμάχους και τους εταίρους για να δείξουν ότι η Συμμαχία είναι τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά οποιαδήποτε απειλή».

 

Τα F-35A Lightning II της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από την 48η Πτέρυγα Μάχης , που εδρεύουν στο Royal Air Force Lakenheath, στην Αγγλία, και τα US Air Force KC-135 Stratotankers από την 100th Air Refueling Wing, που εδρεύουν στο Royal Air Force Mildenhall της Αγγλίας, είναι μεταξύ των αεροσκαφών που είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχουν στην άσκηση. Από μεριάς ΗΠΑ θα λάβουν μέρος επίσης μέλη της 19ης Μοίρας Ηλεκτρονικού Πολέμου , Κέντρο Πολέμου USAFE-AFAFRICA , από την αεροπορική βάση Ramstein της Γερμανίας για την παροχή ρεαλιστικών επιχειρήσεων απειλής προς αέρα.

Το RAFL24 θα θέσει τις βάσεις για μελλοντικές ασκήσεις «Επίδειξης Σημαίας» για την ενίσχυση της συνεργασίας και την ενίσχυση της αποφασιστικότητας, της δέσμευσης και της ικανότητας του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου