Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Προκειμένου να μην υπάρξει καταστροφή στο Eurogroup Συμφώνησαν σε όλα στο... 91' οι αρχηγοί!

Τα μηνύματα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες βάρυναν στην τελική στάση των αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα να αναλάβει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Το υπογράμμισαν από το πρωί με δηλώσεις τους και συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Οι δανειστές δεν ήταν διατεθειμένοι να ανεχθούν μαύρες τρύπες και γκρίζες ζώνες στη συμφωνία.

Στο τραπέζι μπήκε και η κατάρρευση της κυβέρνησης . Η λέξη εκλογές ανέβηκε στην πολιτική ατζέντα ενώ οι βουλευτές στη Βουλή απειλούν με καταψήφιση της συμφωνίας.


Προ αυτού του κινδύνου υπήρξε νέος κύκλος τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Λουκά Παπαδήμο. Συμφώνησαν 300 εκ. ευρώ να περικοπούν από κύριες και επικουρικές συντάξεις και άλλα τόσα από άλλες δαπάνες του κράτους. Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς πρέπει τώρα να συγκαλέσουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα περάσει. Αρχικά ως ένα άρθρο και μετά από 15 μέρες στην αναλυτική της μορφή, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς.

Προκειμένου να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της ΝΔ οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνισαν και το σημείο της εμπλοκής. Στο σχέδιο του μνημονίου η τρόικα επέμενε σε 625 εκ. ευρώ από συντάξεις. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έπεισαν τους απεσταλμένους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ το ποσό να καλυφθεί μόνο 300 εκ. ευρώ από συντάξεις και τα άλλα 325 από άλλες πηγές πχ μεγαλύτερη περικοπή αμυντικών δαπανών και δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Μόλις αυτό ανακοινώνεται, ο πρόεδρος της ΝΔ λέει: «ωραία ας τους πούμε ότι από άμυνα και ΠΔΕ θα βρούμε και αλλά 200, δηλαδή 525 εκ. ευρώ». Αυτό όμως σημαίνει συνολική περικοπή από άμυνα και επενδύσεις  1225 εκ. ευρώ, γιατί είχε προηγηθεί περικοπή άλλων 425 από  άμυνα και 600 από ΠΔΕ με απόλυτη άρνηση της τρόικας να θεωρήσει αξιόπιστες τις περικοπές αυτές χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα.

Περικόπτονται δε κονδύλια επενδύσεων την ώρα που όλοι μιλούν για την ανάγκη επενδύσεων και ενώ είναι γνωστή η αδυναμία επιβίωσης πέραν του εξαμήνου πολλών επικουρικών ταμείων, τα όποια νομικά δεν μπορούν να  επιχορηγηθούν από το κράτος, αν δεν γίνει  η σχετική μεταρρύθμιση .

Δηλαδή, σύμφωνα με συνομιλητές του Λουκά Παπαδήμου και του Ευάγγελου Βενιζέλου ο Αντώνης Σαμαράς είπε ένα τριπλό ψέμα:

• Ένα στους συνταξιούχους ότι δήθεν δεν κόβονται συντάξεις, ενώ αυτό θα γίνει αναγκαστικά λόγω κινδύνου κατάρρευσης των επικουρικών  ταμείων. Μάλιστα, η καθυστέρηση στις επικουρικές θα έχει  ως αποτέλεσμα να κοπούν αρχικά οι κυρίες και μετά να έρθει και περικοπή των επικουρικών .
• Ένα για την ανάπτυξη ,ενώ προτείνει μεγάλη περικοπή του προγράμματος επενδύσεων .
• Ένα στην τρόικα που ξέρει ποιες περικοπές είναι αληθινές και ποιες εικονικές .
Σε κάθε περίπτωση, στην τελική συμφωνία προβλέπονται 300 εκ. ευρώ από συντάξεις και 325 που θα προσδιοριστούν επακριβώς σε δυο εβδομάδες  χωρίς γενικολογίες περί ΠΔΕ και άμυνας.

H επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου


"Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ".

Νωρίτερα το protothema.gr είχε μεταδώσει ότι η δανειακή σύμβαση βρισκόταν στον αέρα, ακριβώς λόγω της αδυναμίας των πολιτικών αρχηγών - και για επικοινωνιακούς λόγους - να καταλήξουν.


Μέχρι πριν από λίγη ώρα, τα μηνύματα για την χώρα ήταν πολύ αρνητικά, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο, καθώς ουσιαστικά παρέπεμπαν στο ότι δεν θα υπήρχε απόφαση σήμερα στο Eurogroup για το ελληνικό πρόβλημα

Και, προφανώς, η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν κατά τις οποίες "η Ε.Ε, δεν γνωρίζει να έχει δοθεί 15ήμερη παράταση στην Ελλάδα".

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου