Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Ναι η Ελλάδα έχει ευθύνες… αλλά η Κύπρος δεν έχει; Αδιαφορία για άμυνα

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος, σε συνέντευξή του στον εκλεκτό συνάδελφο, Μάριο Πούλλαδο («Σ», 2.8.2020), ήταν ξεκάθαρος: «Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου, που απορρέει από την απαίτηση για πρόληψη και επιτυχή αντιμετώπιση μιας κρίσης, όπως επίσης η υποχρέωση προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αποτελεί ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον της Ελλάδος.
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

»Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η
Ελλάδα στο πλευρό της. Μην ξεχνάτε ότι στην Κύπρο βρίσκεται μία από τις πιο ενισχυμένες και άρτια εξοπλισμένες Ταξιαρχίες των Ελληνικών Δυνάμεων, που είναι η ΕΛΔΥΚ». Η διευκρίνιση του Συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού έγινε μετά από αντιδράσεις για προηγηθείσα δήλωσή του (28.7.2020), ότι η εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ουρούτς Ρέις» στην περιοχή του Καστελορίζου είναι διαφορετική από την εισβολή του «Βάρβαρου» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπό τις δοσμένες κρίσιμες συνθήκες και με ασυγκράτητη την τουρκική επιθετικότητα, η δήλωση Διακόπουλου επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα, πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις της, έχει και εθνικό καθήκον να υπερασπίζεται την Κύπρο. Έστω και αν συχνά δίνεται η πικρή και οδυνηρή εντύπωση ότι «η Κύπρος κείται μακράν». Χωρίς να παραγνωρίζονται, βέβαια, διαχρονικά ασήκωτες ευθύνες, κρυψιβουλίες και ανοησίες της Λευκωσίας, από τον Μακάριο μέχρι τον Αναστασιάδη.
Κατά καιρούς, η Αθήνα κατηγορείται ότι δεν ενδιαφέρεται για την υπεράσπιση της Κύπρου. Πρόσφατα, προτάσσεται η απροθυμία της να οριοθετήσει, επιτέλους, την ΑΟΖ της με εκείνη της Κύπρου και να ενισχύσει την ένοπλη παρουσία της στην Κύπρο με τη μεταστάθμευση πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων σε κυπριακά λιμάνια και στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου». Η Αθήνα δεν είναι άμοιρη βαρύτατων ευθυνών, ολέθριων παραλείψεων και εγκλήματος (πραξικόπημα) κατά του κυπριακού Ελληνισμού. Αλλά…
Ας μείνουμε στο μέγα θέμα της άμυνας και της ασφάλειας. Από το 1974, με κάποιες εξαιρέσεις, οι κυπριακές κυβερνήσεις αδιαφόρησαν, σε βαθμό εθνικού κακουργήματος, να ενισχύσουν την ασφάλεια της Κύπρου διά της αμυντικής της ισχυροποίησης ως θεμελιώδους υποστηρίγματος διπλωματικών χειρισμών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου