Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Η Τουρκία είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την αγορά 40 Eurofighter δυνητικού κόστους € 8-10 δις, σύμφωνα με το «Bloomberg»


Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg» η Τουρκία είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα έγιναν σχετικές συζητήσεις στην πρόσφατη σύνοδο του NATO στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλίου). 

Το κόστος της προμήθειας είναι της τάξεως των € 8-10 δισεκατομμυρίων (αεροσκάφη, όπλα, υποστήριξη), ενώ για την πώληση θα πρέπει να συμφωνήσουν οι συμμετέχουσες στην κοινοπραξία χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία). 

Η προμήθεια εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό εκσυγχρονισμού της Τουρκικής Αεροπορίας, μαζί με το πρόγραμμα απόκτησης 40 νέων F-16 Viper και την αναβάθμισης 79 υφισταμένων στο ίδιο επίπεδο. Το πρόγραμμα των F-16 έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει υπογραφή ακόμα η σχετική σύμβαση. Το δυνητικό κόστος ανέρχεται στα $ 23 δισεκατομμύρια, για τα αεροσκάφη, υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης και μεγάλη ποσότητα όπλων. 

Ως προς τα Eurofighter, τα οποία θα αποκτηθούν ως απάντηση στην ελληνικά αγορά των Rafale και την πρόθεση απόκτησης F-35, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση, αλλά αντιδρά η Γερμανία.

ΠΗΓΗ https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου