Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Το κοινοβούλιο της Αλβανίας καλεί την Ελλάδα να καταργήσει την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών


Οι Αλβανοί βουλευτές στήριξαν ομόφωνα μια πρόταση την Πέμπτη που καλεί τη γειτονική Ελλάδα να καταργήσει έναν νόμο 84 ετών που κηρύσσει κατάσταση πολέμου με την Αλβανία.

Η διακήρυξη ξεκίνησε από το μικρό Κόμμα για τη Δικαιοσύνη, την Ένταξη και την Ενότητα, PDIU, το οποίο εκπροσωπεί την κοινότητα των “τσάμηδων” οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εξορίστηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ζητεί από την κυβέρνηση της Αλβανίας «να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με την κυβέρνηση της Ελλάδας για την κατάργηση του νόμου του πολέμου (Ν. 2636/40) και των νομικών συνεπειών που προκύπτουν από αυτόν τον νόμο». Ο επικεφαλής του PDIU, Shpetim Idrizi, χαρακτήρισε τον πολεμικό νόμο «ιστορικό παραλογισμό», ενώ παρουσίασε τη δήλωση στο κοινοβούλιο.

Η Αλβανία και η Ελλάδα συμφώνησαν το 2016 να τερματίσουν την επίσημη κατάσταση πολέμου που υπήρχε μεταξύ τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Σε επίσκεψή του στην Αλβανία το 2020, ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τον πολεμικό νόμο «αναχρονισμό». «Όσο για τον νόμο του πολέμου. Αυτό το πράγμα είναι αναχρονισμός, είμαι σίγουρος ότι θα το λύσουμε κι αυτό», ανέφερε τα ΜΜΕ.

Η Ελλάδα ψήφισε νόμο που κήρυξε κατάσταση πολέμου μεταξύ των δύο κρατών μετά την επίθεση των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στην Αλβανία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940. Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν τον έχει καταργήσει ακόμη, παρόλο που οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία φιλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου