Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόεδρος Λιβυκής Βουλής: Ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά δεν θέλει να φύγουν οι Τούρκοι από τη Λιβύη

Πολιτική ένταση στη Λιβύη, που μπορεί να οδηγήσει και σε ρήξη, μεταξύ της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων και του διορισμένου μεταβατικού πρωθυπουργού της διορισμένης υπηρεσιακής (προσωρινής) κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, προειδοποίησε ότι, εάν δεν γίνουν οι εκλογές στην προκαθορισμένη ημερομηνία τους τον Δεκέμβριο η Λιβύη θα βυθιστεί στο χάος και προανήγγειλε άρση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την προσωρινή κυβέρνηση του φιλότουρκου πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Εάν ο Ντμπεϊμπά ήθελε να φύγουν οι ξένες (ένοπλες) δυνάμεις (από το έδαφος της Λιβύης), συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών, είχε ένα ισχυρό επιχείρημα, το οποίο είναι ότι το Κοινοβούλιο δεν υιοθέτησε τη συμφωνία του Σαράτζ με τους Τούρκους, ενώ το τουρκικό κοινοβούλιο το έκανε.

»Αλλά (ο Ντμπεϊμπά) δεν το έκανε», είπε ο Ακίλα Σάλεχ αναφορικά με τη συνεχιζόμενη παραμονή τουρκικού κατοχικού στρατού στη δυτική Λιβύη.

«Το Προεδρικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση δεν τήρησαν (την απόφαση για) την έξοδο μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους δεν είναι ξένες (στη Λιβύη) παρουσία του Ντμπεϊμπά (κατά την επίσκεψή του) στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Ακίλα Σάλεχ.

Η Βουλή κάλεσε προ ημερών την προσωρινή κυβέρνηση να την ενημερώσει για το μέχρι τώρα έργο της, αλλιώς προειδοποίησε ότι θα άρει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Ντμπεϊμπά καλείται να ενημερώσει σε μία σειρά από ζητήματα, όπως για την αποτυχία της ενοποιήσει τους λιβυκούς θεσμούς, δηλαδή τους θεσμούς δυτικής και ανατολικής Λιβύης σε μία και ενιαία διακυβέρνηση, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού κ.α.

«Η αποτυχία του Ντμπεϊμπά να παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής και να λογοδοτήσει», είπε ο πρόεδρος Σάλεχ, «σημαίνει ότι δεν έχει τίποτα να απαντήσει και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να περάσουμε στην επιλογή της ανάκλησης εμπιστοσύνης από την κυβέρνησή του», προειδοποίησε.

«Δεν βλέπουμε διέξοδο για τη χώρα παρά μόνο μέσω εκλογών, και αν δεν συμβούν, θα επιστρέψουμε στο χάος», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Ακίλα Σάλεχ άφησε επίσης να εννοηθεί, αναφερόμενος στον κυβερνητικό προϋπολογισμό, ότι ο φιλότουρκος -και συνεργάτης του Ερντογάν- Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά διαχειρίζεται περιέργως το δημόσιο χρήμα της χώρας.

ΠΗΓΗ tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου