Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Ο Ερντογάν κατέθεσε στο κοινοβούλιο το αίτημα για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Η τουρκική προεδρία γνωστοποίησε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε τη Δευτέρα στο τουρκικό κοινοβούλιο αίτημα για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η τουρκική προεδρία δεν προσέφερε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία επιβεβαίωσε στη Βορειατλαντική Συμμαχία τη δέσμευσή της να επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας στον διεθνή οργανισμό, όπως προέβλεπε συμφωνία που κλείστηκε στη σύνοδο της συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του NATO που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είχαν ασκηθεί πιέσεις στην Ουγγαρία και στην Τουρκία να επικυρώσουν το συντομότερο την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενήμερη για όσα διαμείφθηκαν.

Μόνο αυτές οι δύο από τις 31 χώρες-μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα εισδοχής που υπέβαλε η Σουηδία ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

Η Φινλανδία εντάχθηκε επισήμως στη συμμαχία τον Απρίλιο.


ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου