Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ τεχνολογίας αιχμής AT4 και NLAW στα χέρια της Χαμάς; Πώς έφτασαν; (vid)


Αντιαρματικά όπλα υψηλής τεχνολογίας στα χέρια της Χαμάς; – Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και ανησυχητική ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο “X” (πρώην Twitter), εγείρει πολλαπλά ερωτήματα και ενδεχομένως συνιστά μία απάντηση για ποιον λόγο καθυστερεί η εισβολή χερσαίων δυνάμεων των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας…

Σύμφωνα με τον ιρανικής καταγωγής, έγκριτο αμυντικό αναλυτή, Babak Taghvaee, η ισλαμική Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και ευθύνεται για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν και μαχητές της κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής εισβολής σε ισραηλινό έδαφος, έδωσε στη δημοσιότητα ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Εκεί επιδεικνύονται υψηλής τεχνολογίας δυτικά αντιαρματικά συστήματα τύπου AT4 και NLAW στο οπλοστάσιό της, για να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, απέναντι στα άρματα μάχης Merkava III/IV/IVM των Ισραηλινών. Και άλλων τεθωρακισμένων ασφαλώς…

Το σενάριο που συνοδεύει το θέμα όπως έρχεται στα φώτα της δημοσιότητας, θέλει τον οπλισμό αυτό να είχε παραδοθεί στην Ουκρανία, για τον εκεί πόλεμο απέναντι στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις που έχουν εισβάλλει σε ουκρανικό έδαφος. Τα όπλα αυτά, λαθρέμποροι φέρονται να τα έβαλαν στο χέρι και να τα έστειλαν – πούλησαν στη Χαμάς! Εάν όντως βρίσκονται εκεί, η λογική αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, η σχετική τεχνολογία να έχει περάσει και στα χέρια του Ιράν, πιθανώς δε και της ίδιας της Ρωσίας! Τα σενάρια είναι βέβαια πολλά περισσότερα, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Η Ρωσία αναφέρεται είτε διότι δεν είναι σαφές το πως ακριβώς αυτά τα όπλα κατέληξαν, μέσω λαθρεμπόρων στη Χαμάς και υπάρχει επιθυμία – συμφέρον να την εμπλέξουν, είτε διότι όντως θα μπορούσε να έχει κάποια εμπλοκή. Ασφαλώς, εάν τα είχαν βάλει στο χέρι οι Ρώσοι, θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει την αποστολή ενός ηχηρού μηνύματος προς όλους όσοι παραδίδουν οπλισμό προηγμένης τεχνολογίας στους Ουκρανούς. Ότι δηλαδή θα μπορούσαν να καταλήξουν εναντίον τους. Φυσικά οι Ρώσοι θα κράτησαν και για τον εαυτό τους… το reverse engineering να ‘ναι καλά.

Ασφαλώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί και τελείως το σενάριο που θέλει τα όπλα αυτά να κατέληξαν στα λάθος χέρια, λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς που έχει καταγραφεί στις τάξεις των Ουκρανών. Σε κάθε περίπτωση, εάν κι εφόσον υποτεθεί ότι το βίντεο και η περιγραφή του δεν αποτελούν κάποια προσπάθεια παραπληροφόρησης, αλλά αποτυπώνουν την αλήθεια, δηλαδή τα συστήματα αυτά όντως βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, είναι μια εξέλιξη με ειδική σημασία, συμβολική – επικοινωνιακή, αλλά και επιχειρησιακή. Κατά συνέπεια, προς το παρόν θα πρέπει να καταγραφεί απλώς η πληροφορία και να αναμείνουμε για τη διαρροή περισσοτέρων πληροφοριών. Αν υπάρξουν.

Τούτων λεχθέντων , καλό θα ήταν να θυμηθούμε όμως και πόσα οπλικά συστήματα των Αμερικανών έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετά τη λανθασμένη εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το χρονικό διάστημα που χρειάζονταν για την είσοδο στην Καμπούλ. Θα μπορούσαν άραγε τα οπλικά συστήματα αυτά να ανήκουν σε αυτά που έμειναν στο Αφγανιστάν; Μια απορία διατυπώνουμε. Ακολουθεί και μια δεύτερη… Μήπως η αναφορά σε “λαθρεμπόρους από την Ουκρανία”, στόχο έχει τη συγκάλυψη όσων πραγματικά ευθύνονται για την παράδοση των όπλων αυτών στη Χαμάς; Ούτε αυτό μπορεί να αποκλειστεί στον υπέροχο κόσμο που ζούμε.

Διότι εάν αποτυπωθεί μια… ευφάνταστη πιθανή διαδρομή, από το Αφγανιστάν θα μπορούσαν να έχουν περάσει ή στο Ιράν, ή στο Πακιστάν. Το περίεργο είναι, ότι και στα δυο ενδεχόμενα, υπάρχουν εναλλακτικές “διαδρομές” με τον ίδιο προορισμό. Τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χαμάς. Αυτοί δε που τα διακίνησαν, θα μπορούσαν να έχουν συμφέρον να ρίξουν την ευθύνη στους Ουκρανούς, ενώ παράλληλα να προειδοποιήσουν τους Ισραηλινούς. Τροφή για σκέψη, για πολλούς… Ίσως προκύπτουν περισσότερα σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου