Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Δύο φορές την εβδομάδα θα τα λένε Αναστασιάδης - Ακιντζί - Η πρώτη συνάντηση στις 17 Ιουνίου

Λευκωσία: Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα, αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών έχει οριστεί για τις 17 Ιουνίου.

Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού μετά τα όσα συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι συναντήσεις θα έχουν συγκεκριμένη θεματολόγια, ώστε να υπάρξει πιο εντατική διαβούλευση.

«Εάν με την εντατικοποίηση των συνομιλιών διαφανεί ότι δημιουργούνται περισσότερες συγκλίσεις και αν υπάρχει βούληση για αυτό, τότε υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού εντός του έτους», είπε.

Ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας είπε ότι «οφείλω να πω ότι ήταν μια δημιουργική συνάντηση κατά την οποίαν εξετάσαμε τη μεθοδολογία, αλλά ταυτόχρονα αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται δύο φορές τη βδομάδα εκτός και αν υπάρχει κώλυμα».

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται «με συγκεκριμένη θεματολογία σε κάθε μια των συναντήσεων, έτσι ώστε για τα εκκρεμούντα θέματα να υπάρξει μια πιο εντατική διαβούλευση, προκειμένου να πετύχουμε τις επιδιωκόμενες συγκλίσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα που αφορά την εισήγηση του για δημιουργία τρίπτυχου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχει συμφωνηθεί ότι οι συγκλίσεις, εφόσον είναι συγκλίσεις, δεν χρειάζεται να μπουν σε μια στήλη, αλλά να καταγραφούν οι αποκλίσεις. Και επί εκείνων των πτυχών θα επικεντρωθεί η προσοχή μας, έτσι ώστε σε κάθε μια των συναντήσεων να υπάρχει ξεχωριστή θεματική συζήτηση στις εκκρεμούσες διαφορές, ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο δημιουργική και παραγωγική συζήτηση, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο, επιτέλους, μπορεί να επιτύχουμε μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν».

Σε ερώτηση αν κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα πρέπει να θεωρείται λήξαν, με αναγνώριση γενικότερα ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται από την οποιαδήποτε πλευρά προβλήματα, τα οποία είτε αμφισβητούν είτε υποτιμούν είτε καθοιονδήποτε τρόπο θέτουν εν αμφιβόλω τα βασικά προαπαιτούμενα ή, αν θέλετε, τα υπάρχοντα δεδομένα».

Κληθείς να πει αν παραμένει η ελπίδα για λύση εντός του 2016, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εάν με την εντατικοποίηση των συνομιλιών διαφανεί ότι επιτέλους δημιουργούνται περισσότερες συγκλίσεις και αν υπάρχει βούληση προς αυτό, έχω την εντύπωση ότι μπορεί, ναι, υπάρχει όχι απλά η ελπίδα, αλλά, αν θέλετε, η βεβαιότητα, αρκεί μόνο η κάθε πλευρά να συνειδητοποιήσει – και ιδιαίτερα εκείνη που δημιουργεί κάποιες προσδοκίες προς άλλες κατευθύνσεις – ότι αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι κάτι άλλο από τη συμφωνηθείσα βάση των συνομιλιών και της λύσης».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχουν καθοριστεί οι ημερομηνίες των επόμενων συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «ξεκινούμε από τις 17 Ιουνίου».



Χθες, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή που είχε χθες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ανέφερε ότι με τη σημερινή συνάντηση των ηγετών ξεκινά μια πιο εντατική φάση των συνομιλιών.

Ο κ. Άιντα υπενθύμισε πως στη δήλωση των δυο ηγετών πριν μερικές εβδομάδες αυτοί είχαν αναφέρει πως θα εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες από τούδε και στο εξής, προσθέτοντας πως κατά τη σημερινή συνάντηση θα γίνει σχεδιασμός για αυτή την πιο εντατική φάση, ξεκινώντας με το να συμφωνήσουν για το πού ακριβώς βρίσκονται.

Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα κοινό κατάλογο με το τί έχει επιτευχθεί, πού βρισκόμαστε κοντά, και πού έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε, ανέφερε. Και αφού τα δούμε αυτά, βασισμένοι σε αυτά θα έχουμε μια δομημένη προσέγγιση, με μια ελαφρώς διαφορετική μορφή (format), από αυτήν που είχαμε, σημείωσε, προσθέτοντας πως οι ακριβείς λεπτομέρειες για αυτό θα ανακοινωθούν από τους ίδιους τους ηγέτες, όταν συναντηθούν.

Ο κ. Άιντα ανέφερε πως έχει χαθεί κάποιος χρόνος, αλλά με τη σημερινή συνάντηση θα αρχίσει μια πιο εντατική περίοδος. Θα έχουμε μια φάση που θα είναι κρίσιμης σημασίας, ανέφερε προσθέτοντας, πως κατά καιρούς θα υπάρχουν δυσκολίες, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη γέφυρες που θα πρέπει να περάσουμε και ένας αριθμός θεμάτων που εκκρεμούν.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου