Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Η τοποστρατηγική Αυστραλία - Η προσφορά των Αβορίγινων

Η τοποστρατηγική Αυστραλία
Του Ν. Λυγερού


Όταν εξετάσουμε την Αυστραλία, δεν βλέπουμε μόνο ένα κράτος, αλλά μια ολόκληρη ήπειρο όσον αφορά στο μέγεθος της σε έκταση. Αυτή η ιδιαιτερότητα όμως, δεν πρέπει να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ο πληθυσμός είναι σχετικά μικρός ακόμα και στο επίπεδο της Συνομοσπονδίας.

Επίσης, επί της ουσίας οι μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας βρίσκονται όλες στη ζώνη επαφής με τους ωκεανούς. Με άλλα λόγια ενώ εδαφικά πρόκειται για έναν δίσκο, με την τοποστρατηγική προσέγγιση, πληθυσμιακά έχουμε ένα σύνορο μεταξύ ξηράς και θάλασσας.
Έτσι ο συνδυασμός των δύο αυτών πληροφοριών μάς επιτρέπει να δούμε τον αυστραλιανό λαό ως έναν κύκλο. Αυτός βέβαια καθορίζεται από το κέντρο του και την ακτίνα του, δίχως όμως αυτές οι οντότητες να του ανήκουν αφού είναι θεμέλια της δομής δίχως να αποτελούν υποδομές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχει γεωστρατηγικό βάθος, τουλάχιστον όσον αφορά στην έκταση, αλλά δεν είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου. Είναι σημαντικό σε επίπεδο υψηλής στρατηγικής αυτή η ιδιότητα να ενσωματωθεί στην στρατηγική άμυνας της Αυστραλίας. Επίσης ο κορεσμός του κύκλου θα προκαλέσει τον κορεσμό του δίσκου αν δεν υπάρξει αυτή η προσέγγιση. Δηλαδή μια έντονη πληθυσμιακή αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλαγές. Η σφαίρα της Αυστραλίας δεν είναι απομονωμένη από την βόρεια πλευρά και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια buffer zone στο επίπεδο των νησιών μεταξύ Ασίας και Αυστραλίας. Αυτή η διαφοροποίηση διαχωρίζει εκ των πραγμάτων αυτή τη σφαίρα από τη σφαίρα της Ανταρκτικής.

                                                        Η προσφορά των Αβορίγινων
                                                                     Του Ν. Λυγερού


Όταν παλεύεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πολλές φορές δεν ξέρεις ποιος άρχισε να παράγει αυτό το έργο που οι επόμενοι θεωρούν απόλυτο φυσιολογικό, διότι αποτελεί πια κοινό κεκτημένο. Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουμε, λοιπόν, τη Γαλλική επανάσταση για την υλοποίηση ενός οράματος του Διαφωτισμού που επηρεάστηκε από τον Ουμανισμό, ο οποίος πηγάζει μέσω της Αναγέννησης από τον Ελληνισμό. Για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ξέρουμε πόσο μεγάλη ήταν η προσφορά των Ευρωπαίων. Τώρα όσον αφορά στα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών, που καθιερώθηκε επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη το 2007, σπάνια γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη προσφορά προέρχεται από τους Αβορίγινους και από το παράδειγμα της διαχείρισης τους από την Αυστραλία. Έτσι όταν παλεύουμε για τα μικρά και μεγάλα Κατεχόμενα, για το Αρτσάχ, για τη Δυτική Αρμενία, αξιοποιούμε αυτήν την προστιθέμενη αξία της έννοιας των Αυτόχθονων Λαών χάρη στις μάχες που έδωσαν οι Αβορίγινοι για να υπερασπισθούν τα Δικαιώματα τους. Και αυτό δεν έγινε για να προστατέψουν την έννοια της ιδιοκτησίας, αλλά για να απελευθερώσουν από τη σκλαβιά μια γη που είναι κατεχόμενη αν δεν υπάρχει σεβασμός. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως στην Αυστραλία χαιρετούν τους προγόνους της γης, θα πρέπει κι εμείς όταν εκδηλώνουμε την συμπαράστασή μας σ’ ένα λαό που προσπαθεί ν’ απελευθερωθεί από έναν ζυγό, να κάνουμε αναφορά στην προσφορά και τη συμβολή των Αβορίγινων για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου