Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ερντογάν: Έβαλε μεσάζοντα την Ισπανία για τα Eurofighter - Φόβος για την ακροδεξιά στην Ευρώπη


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Eurofighter έθεσε ο Ερντογάν στον Ισπανό πρωθυπουργό

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γύρισε από δύο ευρωπαϊκές χώρες που είναι φιλικές απέναντι στη χώρα του αλλά και στον ίδιο προσωπικά.

Ιταλία και Ισπανία είναι οι μοναδικοί ή οι δεδηλωμένοι σύμμαχοί του στην ΕΕ. Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε αυτές τις δυο χώρες για έναν, κυρίως, λόγο. Για να προχωρήσει η προμήθεια των μαχητικών Eurofighter.

Φάνηκε λοιπόν να γύρισε ικανοποιημένος από τα ταξίδια του καθώς πήρε κάποιες υποσχέσεις και είδε μια θετική διάθεση για να του τα δώσουν.

Το στοίχημα της Τουρκίας

Τα ευρωπαϊκά μαχητικά τα θέλει διακαώς η Τουρκία γιατί είναι το αντίπαλο δέος των Rafale που διαθέτει η Ελλάδα.

Και μπορεί να ξέρει πλέον ότι θα πάρει τα F-16 αλλά αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται πολύ γρήγορα να πάρει και Eurofighter. Τουλάχιστον μέχρι το 2026. Για αυτό ζήτησε, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο αεροπλάνο της επιστροφής, από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να μεσολαβήσει στη Γερμανία, που φέρνει μέχρι τώρα αντιρρήσεις.

Ο Πέδρο Σάντσεθ του το υποσχέθηκε ενώ ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ήδη ο Γερμανός καγκελάριος έχει «μαλακώσει» πλέον στο θέμα αυτό και μπορεί να πάρει και την 4η συγκατάθεση που του λείπει. Συνεπώς, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία δίνουν μέχρι στιγμής το πράσινο φως στην Τουρκία.

Ο φόβος του Ερντογάν

Παράλληλα, οι δηλώσεις του Ερντογάν έδειξαν την ανησυχία της Τουρκίας για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Αν και η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν έχει μετατοπιστεί προς μια εθνικιστική δεξιά με θρησκευτικό προσανατολισμό και άρα υπάρχει μία ιδεολογικο-πολιτική ταύτιση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο τουρκο-φοβικό και ισλαμο-φοβικό κίνημα στην Ευρώπη. Και φυσικά μεγαλύτερη πίεση της Ευρώπης προς την Τουρκία στο μεταναστευτικό.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου