Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

«Αναγέννηση» των Apache AH-64A της Αεροπορίας Στρατού: Ανταλλακτικά από Σαουδική Αραβία, αναβάθμιση και Spike NLOS


*Του Κώστα Σαρικά

«Ζωντανά» και με προοπτική να προσφέρουν για αρκετά ακόμη χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων παραμένουν τα 19 ελικόπτερα Apache με μια σειρά από κινήσεις που αναμένεται να προχωρήσουν εντός των επόμενων μηνών.

Η εξασφάλιση από την στρατιωτική ηγεσία πολύτιμων ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα, τα οποία πλέον δεν υποστηρίζονται από την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing, αποτελεί «ανάσα» για την συντήρηση των πολύτιμων ελικοπτέρων ώστε να διατηρηθούν οι διαθεσιμότητες στα ανώτατα επίπεδα. Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία αποτελεί αρωγό στην προσπάθεια της Αεροπορίας Στρατού ώστε να εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό ανταλλακτικών και μάλιστα δωρεάν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο κρατών η οποία υπογράφηκε το 2022.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη στην χώρα όπου επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο – η Ελλάδα έχει άλλωστε στείλει στη Σαουδική Αραβία Πυροβολαρχία Patriot και προσωπικό – απέδωσε καρπούς και στο ζήτημα της υποστήριξης των ελικοπτέρων Apache.

Οι Σαουδάραβες διαθέτουν στις αποθήκες τους πληθώρα ανταλλακτικών για τα AH-64A, καθώς ήδη αναβάθμισαν τα δικά τους ελικόπτερα ενώ απέκτησαν και καινούργια τελευταίας γενιάς. Τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα και στην Αεροπορία Στρατού και θα δώσουν λύση στην υποστήριξη των 19 ελικοπτέρων του 1ου ΤΕΕΠ.

Ταυτόχρονα, το Στρατιωτικό Επιτελείο επιθυμεί εντός του 2025 να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των AH-64A στο πλαίσιο της διακρατικής σύμβασης  που υπέγραψε με τους Ισραηλινούς το 2023. Και ενώ το πρόγραμμα βρισκόταν σε φάση έναρξης της υλοποίησης, η πρωτοφανής πλημμύρα στη Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες. Τα ελικόπτερα μεταφέρθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα απ’ όπου πλέον επιχειρούν μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση για τη νέα τους Βάση.

Η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη ώστε να εκκινήσουν οι εργασίες από την ανάδοχο ισραηλινή εταιρεία, η οποία άλλωστε ήδη έχει αναβαθμίσει και τα ελικόπτερα AH-64A του IDF. Σε πρώτη φάση οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε ένα πρωτότυπο ελικόπτερο το οποίο θα πιστοποιηθεί, για να ακολουθήσει η αναβάθμιση και των υπολοίπων Apache 1ης γενιάς. Οι εργασίες αφορούν την εγκατάσταση νέων ηλεκτροπτικών και ηλεκτρονικών συστημάτων ώστε τα ελικόπτερα να μπορούν να επιχειρούν και τη νύχτα, ενώ θα εγκατασταθεί και νέο σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας.

Apache

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης στα 19 ελικόπτερα θα ακολουθήσει η τοποθέτηση σε 9 από αυτά των ισραηλινών κατευθυνόμενων βλημάτων Spike Nlos, τα οποία θα παραληφθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις εντός του 2025 μαζί με τους υπόλοιπους για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου