Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κομισιόν προς Ελλάδα: Θέλετε λεφτά; Μόνο με διαφάνεια στο θέμα των “επαναπροωθήσεων” μεταναστών

Ισίδωρος Νομικός
Από το ptisidiastima

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να δημιουργήσει έναν «ανεξάρτητο» μηχανισμό για την παρακολούθηση και την αποφυγή επαναπροωθήσεων μεταναστών στα σύνορά της, ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση επιπλέον 15,83 εκατ. Ευρώ σε χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό που ζήτησε η Αθήνα.

«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης θα βοηθήσει στην πρόληψη των παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα και θα διασφαλίσει ότι υπάρχουν διαδικασίες για την αποτελεσματική διερεύνηση τυχόν καταγγελιών τέτοιων παραβιάσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ στο EURACTIV.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή κατέστησε σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να καθιερώσουν γρήγορα έναν τέτοιο μηχανισμό.

«Αναμένουμε τώρα περισσότερες λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές προτού μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ τόνισε ότι η Επιτροπή “ανησυχεί βαθιά” για όλες τις αναφορές και τους ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις και κακή μεταχείριση και τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.

«Η Επιτροπή συνεχίζει να καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να διερευνήσουν πλήρως και αξιόπιστα όλους τους ισχυρισμούς, να διαπιστώσουν τα γεγονότα και να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες παρακολούθησης εάν και όταν διαπιστωθεί παράβαση», είπε ο εκπρόσωπος.

Πάντως για την ώρα, η ΕΕ δε μπαίνει στο κόπο να ελέγξει την αξιοπιστία, το κίνητρο και το καθεστώς λειτουργίας των αμφιλεγόμενων “φιλανθρωπικών” (αλλά κερδοφόρων) ΜΚΟ, που προβαίνουν σε τέτοιες καταγγελίες.

ΠΗΓΗ ptisidiastima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου