Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Νέα εισβολή στη Συρία ετοιμάζει ο Ερντογάν

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σε εκτενή συνέντευξή του από την Ντόχα του Κατάρ, όπου παρακολούθησε την πρεμιέρα του Μουντιάλ της FIFA, ο Ερντογάν έκανε λόγο για αρκετά πιθανή και επικείμενη χερσαία εισβολή εκ νέου στη βόρεια Συρία αλλά και στο βόρειο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορείς μόνο με αεροπορικές επιδρομές να αδρανοποιήσεις τρομοκρατικές ομάδες» που ενεργούν πολύ κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Επιμέρους στοιχεία δεν αποκάλυψε, αλλά μία νέα διασυνοριακή εισβολή δυνάμεων της 2ης στρατιάς της Μαλάτειας, θα είναι η τέταρτη μέσα σε διάστημα έξι χρονών μετά την «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Τζαραμπλούς, το Αλ Ράι, Αζάζ και την

Αλ Μπαμπ (Αύγουστος 2016), το «Κλαδί Ελιάς» στο καντόνι του Αφρίν (Ιανουάριος 2018) και την «Ανοιξη/Πηγή Ειρήνης» τον Οκτώβριο του 2019 στη ζώνη από Ταλ Αμπιάτ μέχρι Ρας αλ Εϊν συμπεριλαμβάνοντας τις Μαμπρούκα, Σουλούλκ κ.ά.). Στους στόχους του Ερντογάν είναι δύο σημαντικές περιοχές (δυτικά του Ευφράτη), ήτοι το Τελ Ριφάατ και η Μανμπίτζ.

Από την πλευρά τους, Κούρδοι αντάρτες στη βόρεια Συρία φέρονται να εκτόξευσαν χθες πυραύλους στην άλλη πλευρά των συνόρων, σε τουρκικό έδαφος, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων δέκα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Οι πυραυλικές επιθέσεις -αντίποινα των Κούρδων του PYD/YPG για τα τουρκικά πλήγματα με τους δεκάδες νεκρούς κατά θέσεών τους στη βόρεια Συρία- έπληξαν, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ένα λύκειο και δύο σπίτια στην πόλη Καρκαμίς της συνοριακής επαρχίας Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, καθώς και ένα φορτηγό κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.

Σχετικά με τους σφοδρούς και επιλεκτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά στρατιωτικών στόχων, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν ενημέρωσε κανένα ξένο ηγέτη (εκ των προτέρων) τονίζοντας ότι δεν γνώριζαν περί των βομβαρδισμών ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν ούτε ο Ρώσος ομόλογός του Β. Πούτιν, υποστηρίζοντας ετσιθελικά και αλαζονικά ότι για τις κινήσεις μας «δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός».(!)

Ο Τούρκος πρόεδρος, Τ. Ερντογάν, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια κατά την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την Κυριακή. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν να δίνουν τα χέρια παρουσία του Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στο στάδιο, al-Bayt, στο al-Khor, στα περίχωρα της Ντόχα, πριν τον πρώτο πρώτου αγώνα του τουρνουά. Οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου έχουν εμφανίσει χειροτέρευση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία λόγω πολλών διαφορών. Η Τουρκία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Σίσι ως νόμιμο ηγέτη της Αιγύπτου μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 που ανέτρεψε τον Ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου