Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Κανείς Ρώσος στρατιώτης δεν θέλει να βρεθεί σε αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας

Του David Axe

Ο ποταμός Όσκιλ, που εκτείνεται από τη Ρωσία μέχρι τον ποταμό Ντονέτς στην ανατολική Ουκρανία, είναι ένα φυσικό αμυντικό φράγμα.

Κατά συνέπεια, ήταν λογικό όταν 12 ουκρανικές Ταξιαρχίες διέσπασαν τις ευάλωτες ρωσικές γραμμές έξω από το Χάρκοβο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, να υποχωρήσουν οι Ρώσοι 30 μίλια ανατολικά του ποταμού.

Εάν ο ρωσικός στρατός δεν είχε αποδυναμωθεί από τους 7 μήνες εχθροπραξιών με έναν όλο και πιο εφευρετικό και αποφασιστικό αντίπαλο και εάν το Κρεμλίνο δεν είχε μεταφέρει μονάδες από τα ανατολικά για να ενισχύσει το νότιο μέτωπο, όπου και εκεί αντεπιτίθενται οι ουκρανικές δυνάμεις, η αμυντική γραμμή του Όσκιλ θα μπορούσε να αντέξει.

Μα δεν τα κατάφερε. Έτσι, ένας από τους βασικούς κόμβους ανεφοδιασμού για τους Ρώσους κινδυνεύει να χαθεί: η πόλη Λύμαν.

Αφού πέρασαν τον ποταμό Όσκιλ, οι Ουκρανοί συνέχισαν να προωθούνται. Σήμερα, κατέχουν τουλάχιστον πέντε προγεφυρώματα στην ανατολική πλευρά του ποταμού.

Το Κρεμλίνο μπορεί να ανακοίνωσε επιστράτευση που αφορά περίπου 300.000 εφέδρους, ωστόσο αυτοί στρατεύσιμοι δεν θα φτάσουν εγκαίρως στο μέτωπο –ή δεν θα έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα– για να υπερασπιστούν και να "κρατήσουν" τις ρωσικές θέσεις ανατολικά του Όσκιλ.  


Το γεγονός αυτό επηρεάζει καίρια το υπό ρωσική κατοχή βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Λουχάνσκ, το οποίο από το 2014 βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αποσχιστών, όπου και διεξάγεται αυτές τις μέρες ένα ψευδο-δημοψήφισμα για την προσάρτηση των συγκεκριμένων εδαφών στη Ρωσία. 

Οι Ουκρανοί βρίσκονται σε εγρήγορση σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία. Τρεις άξονες της αντεπίθεσής τους ετοιμάζονται να περικυκλώσουν και να αποκόψουν τη ρωσική φρουρά στο Λύμαν, βασικό σιδηροδρομικό κόμβο μέσω του οποίου περνάει μεγάλο μέρος του ανεφοδιασμού σε προμήθειες και όπλα του ρωσικού στρατού στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατολικά του Χάρκοβο ανασυντάσσονται πλέον σε μια νέα αμυντική θέση, 25 μίλια μακριά από την προηγούμενη, σε μια κοιλάδα που εκτείνεται από την πόλη Σβάτοβε στα βόρεια έως την Κρεμίνα στα νότια. Μια κοιλάδα, όμως, που περιβάλλεται από υψώματα δεν αποτελεί πλεονέκτημα για τον αμυνόμενο.

Τις τελευταίες ημέρες, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία ανέβασε τον ρυθμό των επιδρομών της στην ανατολική Ουκρανία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις που σφυροκοπούνται. Η αντίσταση της μαχητικής αεράμυνας των Ουκρανών έχει περιορίσει τις επιπτώσεις των ρωσικών επιθέσεων από αέρος. Το προηγούμενο Σάββατο, οι Ουκρανοί κατέρριψαν τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν οι Ουκρανοί θα καταλάβουν το Λύμαν, αλλά πότε. Ουκρανικές δυνάμεις κινούνται προς τον βορρά διασχίζοντας τον ποταμό Ντονέτς από τα ανατολικά του Λύμαν,  άλλες κινούνται επίσης προς τον βορρά διασχίζοντας τον ίδιο ποταμό από τα δυτικά του Λύμαν και ο τρίτος άξονας των Ουκρανών κινείται ανατολικά διασχίζοντας τον Όσκιλ από τα βόρεια του Λύμαν.

Το "παιχνίδι" στα βόρεια μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για τους Ρώσους, καθώς χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να περικυκλώσουν και αποκόψουν πολλά Τάγματα – ή και πολύ περισσότερα εάν το Κρεμλίνο καταφέρει να προωθήσει ενισχύσεις στην περιοχή. 

Ο Mike Martin, συνεργάτης στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King's College στο Λονδίνο, εκτιμά πως θα συμβεί το δεύτερο. "Το Λύμαν φαίνεται πως είναι το δόλωμα", έγραψε στο Twitter. "Στείλτε τα στρατεύματα βόρεια και ανατολικά του Λύμαν, αναγκάζοντας τους Ρώσους να ενισχύσουν αυτόν τον ζωτικής σημασίας σιδηροδρομικό κόμβο. Έπειτα, κάντε μια μεγάλη κυκλωτική κίνηση για να τους παγιδεύσετε όλους". 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου