Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Μητσοτάκης από Σόφια: Ο αγωγός IGB έχει γεωπολιτικές διαστάσεις - Η Ευρώπη σπάει την εξάρτησή της από τη Ρωσία

 

Τίμος Φακαλής
Συντάκτης
Αποστολή στη Σόφια

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB αλλάζει το χάρτη του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού, σπάζοντας την εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία στον ενεργειακό τομέα τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σόφια κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του το πρωί του Σαββάτου.

Μιλώντας στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο IGB είναι μια γέφυρα που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα. «Αυτό άλλαξε δραματικά τον χάρτη αερίου της Ευρώπης. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή όχι μόνο για την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και για την Ευρώπη ευρύτερα. Αυτοί οι αγωγοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού. Αυτός είναι ένας συνδυασμός συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεών μας τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το ευρύ γεωπολιτικό νόημα του διασυνδετήριου αγωγού, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία θα απελευθερώσουν την Ευρώπη από τους περιορισμούς του ρωσικού φυσικού αερίου. «Όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα βοηθήσουν στην ασφάλεια του δικτύου φυσικού αερίου. Η Ελλάδα διαδραματίζει ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στον περιφερειακό ενεργειακό κόμβο» πρόσθεσε.

Γκάλαμπ Ντόνεφ (πρωθυπουργός της Βουλγαρίας): Είμαστε πλέον λιγότεροι ευάλωτοι-Ο νέος αγωγός καλύπτει τις ανάγκες μας

Η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας καθιστά τη Σόφια λιγότερο ευάλωτη δήλωσε από την πλευρά  του ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Γκάλαμπ Ντόνεφ στην τελετή έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού. 

«Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου έχει επαρκή χωρητικότητα για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Επιπλέον, θα διασφαλίσει τη διαφοροποίηση των πηγών, καθώς και την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία είναι καίριας σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, εκτίμησε ο κ. Ντόνεφ. 

Η διασύνδεση παρέχει στη Βουλγαρία άμεση πρόσβαση στον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Trans, του TANAP και στο εγγύς μέλλον επίσης στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Ο IGB απαλλάσσει τη Βουλγαρία από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Το έργο διασύνδεσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και 10 χρόνια τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,  υπενθυμίζοντας ότι ξεκίνησε το 2009. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος. χρειάζεται πολλή επιθυμία, πάθος και θέληση για ένα τέτοιο έργο, και σήμερα θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, την ομάδα Interconnector, και να ευχαριστήσω όλες τις βουλγαρικές και ελληνικές κυβερνήσεις που βοήθησαν να γίνει αυτό».

Χαρακτήρισε ότι ξεκινά μια νέα εποχή για τη Βουλγαρία και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η Βουλγαρία έπαιρνε το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αλλά αυτό ήταν πριν η Ρωσία ξεκινήσει έναν τρομερό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και έναν ενεργειακό πόλεμο κατά της Ευρώπης. Αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου αλλάζει την κατάσταση τόσο για τη Βουλγαρία όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό το έργο σημαίνει απαλλαγή από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Η διασύνδεση μπορεί να καλύψει όλη την κατανάλωση φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία, και αυτό είναι σπουδαίο νέο στις τόσο δύσκολες στιγμές» πρόσθεσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ιλχάμ Αλίεφ: Υπάρχουν πολλά άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν που σύντομα θα αρχίσουν να παράγουν φυσικό αέριο

«Προς το παρόν, η μόνη πηγή είναι από την Κασπία Θάλασσα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν που σύντομα θα αρχίσουν να παράγουν φυσικό αέριο και θα συμβάλουν στην αύξηση του όγκου των προμηθειών» δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σόφια(gallery)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σόφια(gallery)

Βούτσιτς: Ελπίζω για μια παρόμοια τελετή στη Σερβία

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συνεχάρη τους Βούλγαρους και Έλληνες φίλους του για την ολοκλήρωση της κατασκευής της διασύνδεσης. «Η αλήθεια είναι ότι κανείς από εμάς δεν πίστεψε στη σημασία αυτού του έργου από την αρχή». Συναντηθήκαμε, μιλήσαμε, αλλά πιστεύαμε ότι ήταν κάτι πολυτελές, κάτι που ίσως δεν χρειαζόμαστε, αλλά τώρα βλέπουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, όπως ο Πρόεδρος Ράντεφ, ο Πρωθυπουργός Μπορίσοφ, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, καθώς και ο Πέτκοφ, βλέπουμε ότι το βλέπουν διαφορετικά, ότι πίστεψαν σε αυτό και θα έχουν πλέον πολλά πλεονεκτήματα από αυτό το έργο, και θα έλεγα ότι είναι σημαντικό και για τη Σερβία», είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι η κατασκευή της διασύνδεσης μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας έχει ήδη ξεκινήσει και ότι μέσα σε ένα χρόνο θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο και ότι ελπίζει ότι τον επόμενο χρόνο τέτοια εποχή θα πραγματοποιηθεί παρόμοια τελετή στη Σερβία.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα δήλωσε ότι «οι ελλείψεις φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από τη Ρωσία επηρέασαν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά δημιούργησαν αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και οδήγησαν σε απροσδόκητα υψηλές τιμές σε διάφορα μέρη του κόσμου».

«Κάθε βήμα για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στοχεύει στη διασφάλιση αξιόπιστου ενεργειακού εφοδιασμού και είναι σύμφωνο με τους στόχους μας για ανάκαμψη», δήλωσε ο Τσούκα.

Η ταυτότητα του IGB

Το έργο αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. - εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας - καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (2 μετρητικοί σταθμοί, 8 βανοστάσια, 2 κέντρα λειτουργίας).

Ο αγωγός έχει διάμετρο 32 ιντσών και πάχος που κυμαίνεται από 11 έως και 20 χιλιοστά, ενώ όσον αφορά την ετήσια δυναμικότητά του, αυτή θα είναι αρχικά 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow) και μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως με την κατασκευή σταθμού συμπίεσης.

Ο αγωγός συνδέεται στην Κομοτηνή με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) - που επίσης είχε κατασκευάσει ο ΑΒΑΞ - και το σύστημα του ΔΕΣΦΑ, ενώ στην κατάληξή του στην πόλη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, συνδέεται με το σύστημα της Bulgartransgaz (διαχειριστής φυσικού αερίου Βουλγαρίας).

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου