Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Μπλίνκεν: Η κρίση δεν έχει τελειώσει στη Ρωσία


Ουπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι η αναταραχή που προκλήθηκε από την πρωτοφανή αμφισβήτηση της εξουσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από μαχητές του Βάγκνερ μπορεί να μην έχει τελειώσει.

Επίσης, τόνισε πως είναι ένα εσωτερικό θέμα που ίσως και να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες. «Δεν νομίζω πως έχουμε δει την τελευταία κίνηση και είναι πολύ νωρίς για να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους μαχητές της Wagner».

«Ο Πούτιν ήρθε αντιμέτωπος με μια πραγματική πρόκληση. Η σύντομη ανταρσία από τη Wagner κατέδειξε τα πραγματικά προβλήματα στο επιτελείο του Πούτιν. Εγείρονται επομένως σημαντικά ερωτήματα και διαφαίνονται οι πραγματικές αδυναμίες» συνέχισε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

Ο Μπλίνκεν σε μια σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων δήλωσε ότι οι εντάσεις που οδήγησαν στην αποτυχημένη ανταρσία των δυνάμεων υπό την ηγεσία του Γιεβγκένι Πριγκόζιν εξελίσσονται εδώ και μήνες και ότι η αναταραχή θα μπορούσε να επηρεάσει τις δυνατότητες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε, δε, ότι η απόφαση του Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία, προκάλεσε χάος στην ίδια του τη χώρα.

 «Πριν από 16 μήνες, ο Πούτιν ήταν έτοιμος να εισβάλλει στην Ουκρανία και τώρα πρέπει να υπερασπιστεί την ίδια του τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν ανέφερε: «O Τζο Μπάιντεν δεν έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Πούτιν».

Όσον αφορά την Ουκρανία, υπογράμμισε: «Επικεντρωνόμαστε αποφασιστικά και αμείλικτα στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας ότι έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να πάρει πίσω εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία», μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του NBC.

Ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή "This Week" του ABC: «Στο βαθμό που οι Ρώσοι είναι αφηρημένοι και διχασμένοι, αυτό μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την άσκηση της επιθετικής τους δίωξης κατά της Ουκρανίας».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η ρωσική πυρηνική στάση άλλαξαν ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Οι ΗΠΑ γνώριζαν από τα μέσα Ιουνίου ότι ο Πριγκόζιν ετοίμαζε ανταρσία

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν πληροφορίες από τα μέσα Ιουνίου, που υποδείκνυαν ότι ο ηγέτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επρόκειτο να προβεί σε ένοπλη επιχείρηση στο εσωτερικό της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με δημοσίευσμα στην Washinton Post, οι πληροφορίες τροφοδότησαν ανησυχίες σχετικά με το αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παρέμενε στην εξουσία και τι θα μπορούσε να σημαίνει τυχόν αστάθεια στη Μόσχα για τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Στα μέσα της εβδομάδας, έγιναν στην Ουάσιγκτον σειρά από συναντήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με δημοσίευμα στους New York Times.

Οι πληροφορίες θεωρήθηκαν αξιόπιστες και ανησυχητικές λόγω της πιθανότητας ένας μεγάλος και πυρηνικά εξοπλισμένος αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών να βυθιστεί στο χάος, αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΥΤ.

Παράλληλα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίγνωση των επικείμενων γεγονότων στη Ρωσία, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Αλλά σε αντίθεση με την αρχική εισβολή, όταν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις δημοσιοποίησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να προβεί σε αυτήν, οι υπηρεσίες πληροφοριών σιωπούσαν σχετικά με τα σχέδια του Πριγκόζιν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι αν έλεγαν οτιδήποτε, ο Πούτιν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει για ενορχήστρωση πραξικοπήματος. Και ήταν σαφές ότι δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα να βοηθήσουν τον κ. Πούτιν να αποφύγει μία μεγάλη και ταπεινωτική διάσπαση στους κόλπους των υποστηρικτών του.

Η επιβεβαίωση 

Οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τελικά επιβεβαιώθηκαν με την εκδήλωση χθες Σάββατο της ανταρσίας της Wagner και μολονότι μετά από περίπου 20 ώρες η κρίση εκτονώθηκε, οι εξελίξεις πυροδότησαν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για την ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας.

«Δεν έχουμε δει αλλαγές αναφορικά με τη διάταξη των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων», δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωσία φέρει μια ειδική ευθύνη να διατηρήσει τη διοίκηση, τον έλεγχο και τη φύλαξη των πυρηνικών της δυνάμεων και να διασφαλίζει ότι δεν θα αναληφθούν ενέργειες που θα θέτουν σε κίνδυνο τη στρατηγική σταθερότητα».

Ωστόσο, η ασφάλεια των ρωσικών πυρηνικών όπλων είναι πηγή μόνιμης ανησυχίας για τις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην ετήσια αξιολόγηση απειλών για το 2023 ανέφεραν ότι «η ασφάλεια των πυρηνικών υλικών της Ρωσίας... παραμένει ανησυχητική παρά τις βελτιώσεις στην προστασία υλικών, τον έλεγχο και την καταμέτρησή τους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας από τη δεκαετία του 1990».

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου