Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Στο ανώτερο επίπεδο η συμμετοχή της Ελλάδας στην 8η Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών


ΗΠρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ρουμανίας Κλαους Γιοχάνις, μεταβαίνει σήμερα στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει στην 8η Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συμμετάσχει και στην σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το 2022 στην Σόφια. Με την συμμετοχή της Προέδρου η Ελλάδα θέλει να καταδείξει πως βρίσκεται κοντά σε μια Πρωτοβουλία η οποία μέχρι και πριν το πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ανταγωνιστική σε μεγάλο βαθμό. Όμως ο πόλεμος έχει κάνει επικίνδυνη την Μαύρη Θάλασσα και έται η Ελλάδα αποτελεί για την Πρωτοβουλία αναγκαιότητα πλέον.

Η Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών ξεκίνησε το 2015 από τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Άντζεϊ Ντούντα και την Πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς. Πραγματοποίησε την πρώτη σύνοδο κορυφής στο Ντουμπρόβνικ (Κροατία) στις 25–26 Αυγούστου 2016. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «μια νέα ιδέα για την προώθηση της ενότητας και της συνοχής της Ευρώπης, είναι μια ιδέα συνεργασίας μεταξύ 12 χωρών που βρίσκονται μεταξύ της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, των τριών θαλασσών της Κεντρικής Ευρώπης.

Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και ενταχθεί η Ελλάδα, η Πρωτοβουλία θα πρέπει να μεταονομαστεί σε Πρωτοβουλία των Τεσσάρων Θαλασσών

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου