Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ο αρχι-διαπραγματευτής των Ουκρανών παρέα με τον δημιουργό των τουρκικών drone Bayraktar στην Κωνσταντινούπολη

Πέτρος Κράνιας

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ο Ουκρανός αξιωματούχος που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων της χώρας με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ανέβασε μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία βρίσκεται με τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της τουρκικής εταιρείας κατασκευής drone Baykar.

Ο αδελφός του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είναι επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας και επίσης γαμπρός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μπαϊρακτάρ έχει γραφτεί και στο παρελθόν ότι είναι από τους λίγους ανθρώπους που επωφελούνταν από την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Πλέον φαίνεται ότι επωφελείται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς προσφάτως ανακοινώθηκε νέα συμφωνία Άγκυρας-Κιέβου για προμήθεια drone.

Ο Ποντόλιακ δημοσίευσε αρχικά μια φωτογραφία των δύο ανδρών σε ένα μπαρ, στη συνέχεια τη διέγραψε και την αντικατέστησε με μια φωτογραφία αυτού και του Μπαϊρακτάρ σε ένα μπαλκόνι στην Κωνσταντινούπολη με θέα στη θάλασσα, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν νωρίς το βράδυ της Τρίτης στις εγκαταστάσεις του Galataport δίπλα στη γέφυρα του Βοσπόρου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ (αριστερά) και ο Μιχάιλο Ποντόλιακ (δεξιά) - Η φωτογραφία στα αριστερά είναι αυτή που διεγράφη

Η Baykar άρχισε να πουλά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία το 2019. Η Τουρκία προσπάθησε να υποβαθμίσει τις συναλλαγές αφότου ο στρατός της Ουκρανίας άρχισε να χρησιμοποιεί δεκάδες drone εναντίον του ρωσικού στρατού.

Ουκρανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συναντήσεις της Τρίτης με Ρώσους διαπραγματευτές παρέμειναν στην Τουρκία για συνομιλίες για "στρατιωτική-τεχνική" συνεργασία με την κυβέρνηση, ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Daily Sabah.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις στενές σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου. Την ίδια ώρα πιστός στη στρατηγική του επιτήδειου ουδέτερου αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή και η κυβέρνησή του καλωσορίζει Ρώσους ολιγάρχες στη χώρα.  

"Τα τεθωρακισμένα της Ρωσίας καίγονται τέλεια στα όμορφα χωράφια μας. Και θα συνεχίσουν να καίγονται, καθώς τα Bayraktar εκτελούν ιδανικά κάθε καθήκον - τρομακτικά, καταστροφικά", είπε ο Ποντόλιακ στη λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία. "Θα είμαι πάντα ευγνώμων στον δημιουργό και πατέρα των υπερ-όπλων. Για τη νίκη μας".

Μερικοί άνθρωποι διερωτήθηκαν εάν ζητήθηκε από τον Ποντόλιακ να διαγράψει την αρχική φωτογραφία λόγω της συντηρητικής καταγωγής της οικογένειας Μπαϊρακτάρ και των στενών δεσμών με τον Ερντογάν, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα μέσα, καθώς θα αποτελούσε χτύπημα για το ισλαμιστικό προφίλ του προέδρου.

Πέτρος Κράνιας 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου