Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Τα 20 μαχητικά F-35 Block 4 έρχονται όλο και πιο κοντά: Προ των τυπικών πυλών του ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα καθώς και η ενίσχυση των FDI με Μη Επανδρωμένα Ελικόπτερα


F-35 κατά τη διάρκεια τροχοδρόμησης στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σουδα. Πηγή: Πολεμική Αεροπορια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal-Αθήνα

Το θέμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 είναι ξανά στο προσκήνιο καθώς τα βήματα που αναλογούν στην ελληνική πλευρά γίνονται ένα- ένα, μέχρι να φτάσει η ώρα της συμφωνίας και των τελικών υπογραφών.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδριάζει την Τρίτη το πρωί στις 10:30, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα έχει στην ατζέντα του το F-35.

Μετά την ενημέρωση που είχε γίνει στα τέλη Ιουνίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σειρά έχει το ΚΥΣΕΑ το οποίο εξουσιοδοτεί την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων να ξεκινήσει τις συνομιλίες- διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, οι οποίες θα οδηγήσουν στην τελική υπογραφή για την απόκτηση 20 stealth αεροσκαφών.

Η Αθήνα από την μια πλευρά έχει δείξει πως δεν χωρούν βιασύνες σ’ ένα τόσο εμβληματικό πρόγραμμα που οδηγεί στην αλλαγή γενιάς αεροσκαφών για την πολεμική αεροπορία.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα βασικό σημείο που ωθεί την ελληνική πλευρά να προχωρήσει τη συμφωνία ώστε στο παράθυρο ευκαιρίας για την χώρα μας να τοποθετηθεί το σήμα της HAF.

Και για να δημιουργηθεί η απαιτούμενη «προ-πορεία» που απαιτεί το αεροπορικό επιτελείο, δεν είναι λίγες οι συνομιλίες που έχουν γίνει με τους Αμερικανούς, τόσο με την USAF που είναι ο εγγυητής που ζητά η Αθήνα, όσο και με επιτελικά στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας των F-35.

Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει και οι αυτοψίες από τεχνικά κλιμάκια στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, όπου πρόκειται το 2030, τηρουμένου του χρονοδιαγράμματος, να προσγειωθούν τα πρώτα «γαλανόλευκα» stealth αεροσκάφη.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα απόκτησης των F-35 κοστολογείται στα 3,47 δισεκατομμύρια δολάρια και σε αυτό περιλαμβάνονται τα 20 αεροσκάφη, η εκπαίδευση ιπταμένων και μηχανικών στις ΗΠΑ, οι εξομοιωτές που θα εγκατασταθούν στην Ανδραβίδα, μικρής διάρκειας τεχνική υποστήριξη μέχρι να συμφωνηθεί η επέκταση της FOS για τουλάχιστον μια πενταετία.

Οπλα, μια άλλη υπόθεση…

Τα όπλα των «αόρατων» μαχητικών είναι ένα σημείο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, οι οποίες ομολογουμένως έχουν δηλώσει προς Ανώτατες στρατιωτικές πηγές ότι αποδεσμεύουν μεγάλο μέρος της οπλικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αυτό είναι σαφές ότι μένει να φανεί σε δεύτερο χρόνο, καθώς η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που πρέπει να συντάξει το επίσημο αίτημα (LOR for LOA) για τα όπλα των F-35. Και μέσα από εκεί θα φανεί τόσο το τι ζητά η Αθήνα, όσο και τι είδους όπλα αποδεσμεύει η Ουάσιγκτον.

«Ελικοπτεράκια» για τις FDI

Το Μη Επανδρωμένο Ελικόπτερο S-100 στο οποίο είχε αναφερθεί η Hellas Journal από τις 27 Ιουνίου, ημέρα δηλαδή που συζητήθηκε στην Βουλή, είναι ένα ακόμη πρόγραμμα που φέρεται να σχετίζεται με το ΚΥΣΕΑ της Τρίτης.

Πρόκειται για την δοκιμασμένη σε πραγματικές συνθήκες λύση η οποία θα ενισχύσει τις FDI με την άφιξή τους στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. Τα Μη Επανδρωμένα Ελικόπτερα, εύλογο είναι ότι θα δοκιμαστούν όταν η φρεγάτα κλάσης ΚΙΜΩΝ ξεκινήσει τις δοκιμές αποδοχής από το πολεμικό ναυτικό, σε ελληνικά νερά.

Μπορεί να παραμείνει σε αποστολή έως 10 ώρες, αναλόγως του kit καυσίμου που θα εφαρμοστεί και μπορεί να φτάσει περίπου 200 χλμ μακριά από την πλωτή βάση του.

Το Camcopter S-100 είχε τραβήξει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον του ναυτικού επιτελείου από το 2021, όταν είχε γίνει εν πλω δοκιμή με απονήωση από το ελικοδρόμιο της φρεγάτας τύπου S ΑΙΓΑΙΟΝ.

Ορισμένες μόνο από τις αποστολές που μπορεί να φέρει εις πέρας εκτός από την έρευνα και διάσωση είναι η συλλογή πληροφοριών, η χρήση τους σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, η μεταφορά εφοδίων, κ.α.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου