Η Αθήνα επιμένει πάντως να στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ
Η Αθήνα, σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές , αναμένει να σηκώσει τους τόνους ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα κατεχόμενα ανήμερα της θλιβερής επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή. Στο υπουργείο εξωτερικών το περιμένουν και καταδικάζουν οποιαδήποτε δήλωση γίνει από τον Ερντογάν που θα είναι εκτός πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Οι ίδιες πηγές χαραχτηρίζουν μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό.
Ο ΟΗΕ ήδη μετέφερε το μήνυμα τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό εξωτερικών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία λόγω της μετριοπαθούς-όπως εκτιμά το υπουργείο εξωτερικών-τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Μάλιστα, έαν και εφόσον ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών των δύο κοινοτήτων, δεν αποκλείεται να υπάρξει σε δεύτερο χρόνο και τετραμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της τρίτης εγγυήτριας δύναμης της Μ.Βρετανίας.
Είναι ασφαλώς μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση και θεωρείται δεδομένο ότι η Αθήνα και Λευκωσία δεν μετακινούνται από τη βασική θέση ότι οποιαδήποτε λύση θα γίνει στη βάση των ψηφισμάτων στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Σε ότι αφορά την έκθεση της Μαρίας Ολγκιν, της ειδικής απεσταλμένης, αυτή σύμφωνα με πληροφορίες αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση και αναφέρεται στα ζητήματα που έχουν προκύψει συν τον χρόνο.
Ο πολιτικός διάλογος με την Τουρκία στηρίζεται στη θετική ατζέντα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές απορρίπτεται οποιαδήποτε συζήτηση «πακέτο» με όλα τα θέματα που η Άγκυρα θεωρεί ελληνοτουρκικές διαφορές. Γι’ αυτό και δεν βλέπουν άμεσα πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων έστω και αν τον τελευταίο χρόνο δεν υπάρχει ένταση επί του πεδίου.
Η Αθήνα επιμένει πάντως να στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου