Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Συναγερμός στο Πεντάγωνο – Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι πολιτικοί

«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το πρωί του Σαββάτου, όταν μέσω διαδικτύου άρχισε να γίνεται γνωστό ότι ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη Realnews.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Α/ΓΕΝ ο οποίος και επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε ο υπουργός. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον Αρχηγό να συναντηθούν στο Πεντάγωνο, κάτι που έγινε στις 15:00 το μεσημέρι.


Η συζήτηση που έγινε μεταξύ τους ήταν σε χαμηλούς τόνους μεν αλλά επί της ουσίας έγιναν νύξεις περί παραιτήσεως του Αρχηγού, ο οποίος όμως - όπως είχε ήδη δηλώσει και στην συνέντευξή του στη Realnews - δεν ήταν διατεθειμένος να την υποβάλει.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί από τον Αρχηγό.

Παράλληλα μ΄ αυτό το πρώτο τετ - α - τετ των δύο στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε αναβρασμός μετά από την επιβεβαίωση της πληροφορίας για τη συνέντευξη του Αρχηγού. Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενό της υπήρξε έντονος προβληματισμός για το πως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Όσοι πρότειναν «σκληρή αντιμετώπιση» και αποστρατεία του Αρχηγού, γρήγορα υπερκεράστηκαν από τους πιο ψύχραιμους καθώς υπενθύμισαν την περίπτωση της παραίτησης του στρατηγού Ζιαζιά από την αρχηγία του ΓΕΣ το περασμένο καλοκαίρι. Δύο Αρχηγοί σε διάστημα λίγων μηνών είναι πολλοί για μια κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς «περνάει» δύσκολα.

Ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΝ με τον ΥΕΘΑ, πάλι στο πεντάγωνο, το πρωί της Κυριακής και αφού η Realnews είχε πια κυκλοφορήσει. Το κλίμα ήταν και πάλι ήρεμο και οι όποιες νύξεις περί παραιτήσεως του Α/ΓΕΝ είχαν πια εξαφανιστεί. Υπουργός και Αρχηγός πήγαν μάλιστα μαζί σε εκδήλωση για τους Βαλκανικούς Πολέμους, χωρίς βέβαια να μπορεί να μιλήσει κανείς για «εγκάρδια ατμόσφαιρα».

Αργά το απόγευμα πλέον έγινε σαφές ότι η κυβερνητική γραμμή στο θέμα της συνέντευξης Χρηστίδη θα πρέπει να είναι ήπια. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση «να υιοθετήσει το περιεχόμενο της συνέντευξης, αφού ο Αρχηγός λέει αλήθειες».

Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία του Α/ΓΕΝ να τοποθετηθεί δημόσια για τα θέματα των περικοπών και των επιπτώσεων που έχουν στις ΕΔ, αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τη κυβέρνηση, που διαπιστώνει ότι οι αντιδράσεις πληθαίνουν και εντείνονται και μάλιστα από τομείς του κρατικού μηχανισμού που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να περιμένει.

Η βαρυσήμαντη παρέμβαση του Αρχηγού ΓΕΝ στην Realnews δημιούργησε αίσθηση στον πολιτικό κόσμο. Βουλευτές απ' όλα τα κόμματα στήριξαν με δηλώσεις τους τις απόψεις του Ναυάρχου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα σημειώνουν ότι οι περικοπές στον συγκεκριμένο ευαίσθητο τομέα θα πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή. Κάλεσαν μάλιστα την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν της τα όσα είπε ο Α/ΓΕΝ.

Τι γράφει ο Τύπος για τη συνέντευξη του ΑΓΕΝ στην Realnews

Δημοκρατία



Εφημερίδα των Συντακτών


Ελεύθερος Τύπος


6μέρες


Έθνος

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου