Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τοξικό σιρόπι για το βήχα σκότωσε 13 άτομα

 Μαζική δηλητηρίαση, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων, προκάλεσε ένα τοξικό σιρόπι για το βήχα, που είχε παρασκευαστεί σε φαρμακοβιομηχανία του Πακιστάν.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στη Λαχόρη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν και συγκεκριμένα στη φτωχή συνοικία Σάχντρα.

Στο νοσοκομείο της πόλης μεταφέρθηκαν 20 άτομα με δηλητηρίαση από την κατανάλωση του σιροπιού. Έξι από αυτούς πέθαναν, ενώ δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι οι νεκροί μπορεί να αυξηθούν.


Τα υπόλοιπα θύματα ήταν τοξικομανείς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το σιρόπι ως ναρκωτικό και βρέθηκαν νεκροί σε κοιμητήριο όπου συναντιούνται στη Λαχόρη.

Οι αρχές του Πακιστάν έκλεισαν τη φαρμακοβιομηχανία που παράγει το σιρόπι και έστειλαν δείγματα του φαρμάκου για ανάλυση σε εργαστήρια, ζητώντας την απόσυρσή του.

Δηλητηριάσεις, ακόμα και θάνατοι, λόγω τοξικών φαρμάκων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο Πακιστάν. Οι τοπικές φαρμακοβιομηχανίες παράγουν φθηνά φάρμακα και ανώνυμα γενόσημα, θύματα των οποίων πέφτουν συχνά οι φτωχοί κυρίως πολίτες της χώρας. Οι ίδιες αυτές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από μεγάλες πολυεθνικές για την παραγωγή των ανώνυμων γενοσήμων, που κρύβουν τέτοιου είδους κινδύνους και στη συνέχεια εισάγονται στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτά είναι τα φάρμακα, «made in Pakistan», τα οποία θα κατακλύσουν και την ελληνική αγορά, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το νομοσχέδιο για τη δραστική ουσία.

Τις διαστάσεις του προβλήματος δείχνει ένα ακόμη τραγικό γεγονός, όταν περισσότεροι από εκατό άνθρωποι πέθαναν ξανά στη Λαχόρη, τον περασμένο Ιανουάριο, επειδή πήραν τοξικά φάρμακα για την καρδιά, που είχαν παρασκευαστεί στην πόλη.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου