Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Συνεδρίο και αποκαλυπτήρια προτομής του Παναγιώτη Κανελλόπουλου



Έληξαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου
για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Έληξαν προχθές, Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Οι εργασίες άρχισαν την 22 Νοεμβρίου και έληξαν προχθές, Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012. Οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων της παλαιάς Βουλής. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Παναγιώτης Κανελλόπουλος, κ. Λίνος Μπενάκης και πρώτος ομιλητής ήταν ο τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, με θέμα: «Ο Φιλόσοφος, ο Κοινωνιολόγος, ο Ιστορικός, ο Λογοτέχνης και ο Πολιτικός Π. Κανελλόπουλος».
Τις εργασίες του Συνεδρίου έκλεισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Παν. Κανελλόπουλος κ. Λίνος Μπενάκης, με θέμα: «Ο Π. Κανελλόπουλος και η Ευρώπη – Ύστερες μαρτυρίες». Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου μίλησαν περίπου 70 ομιλητές και κάλυψαν όλες τις δραστηριότητες του αειμνήστου Προέδρου. Οι ομιλητές κατά συντριπτική πλειοψηφία ήσαν Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Πολιτικοί και άλλοι επιστήμονες. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες του αειμνήστου Προέδρου. Κυρίως έγιναν αναφορές στο φιλοσοφικό, το πολιτικό, το λογοτεχνικό, το ιστορικό και το κοινωνιολογικό έργο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, χωρίς να παραλειφθούν και άλλοι τομείς της πολυκύμαντης ζωής του μεγάλου Πατρινού.
Μεταξύ των ομιλητών ήσαν και τρεις ομιλητές από την Πάτρα. Ο Βασίλης Μπεκίρης, τ. Υπουργός, ο οποίος μίλησε για «Τις αρχές τις ιδέες και τις πολιτικές ικανότητες του Π. Κανελλόπουλου», ο Παύλος Μαρινάκης, Δικηγόρος και Λογοτέχνης, που μίλησε με θέμα «Ο μεγάλος Πατρινός» και ο Χρήστος Μούλιας, Δικηγόρος, με θέμα «Ο Ρομαντικός Ορθολογισμός και Κοινωνικός Θετικισμός – Π. Κανελλόπουλος» και Αβ. Ελευθερόπουλος.
Τις συνεδριάσεις του Συνεδρίου παρακολούθησαν και τις τέσσερις ημέρες πλήθος κόσμου που εκπροσωπούσαν όλες τις κοινωνικές τάξεις (Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Πολιτικοί κ.ά.) αλλά και απλώς κόσμος.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Λίνο Μπενάκη, καθώς και στις μεγάλες προσπάθειες της Γραμματέως του Προέδρου κας Γιούλας Ζώνα.
Ένα μίνι συνέδριο από την «Εταιρεία Φίλων Π. Κανελλόπουλου» θα γίνει και στην Πάτρα και θα συνδυασθεί με την συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του αειμνήστου Προέδρου Π. Κανελλόπουλου.
 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής
του αειμνήστου Προέδρου Παναγιώτη Κανελλόπουλου

Με μεγάλη λαμπρότητα και παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν προχθές, Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Προέδρου Παν. Κανελλόπουλου. Ύστερα από μακράν προσπάθεια κατέστη δυνατή η τοποθέτηση της μαρμάρινης προτομής στον πεζόδρομο Γρηγορίου Ε΄, που βρίσκεται μεταξύ της Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ύψος του κήπου της Ακαδημίας και του περιβόλου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο της προτομής είναι έργο της γλύπτριας Μαρίας Οικονόμου. Την αποκάλυψη της προτομής πραγματοποίησε ο τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και στενός φίλος του αειμνήστου Προέδρου, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο οποίος μίλησε επίκαιρα για το μεγάλο έργο του Φιλοσόφου, του Κοινωνιολόγου, του Λογοτέχνη, του Πολιτικού και του Ιστορικού, Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Μετά τον κ. Δεσποτόπουλο μίλησε και ο Πρόεδρος της εταιρείας Φίλων Παναγιώτης Κανελλόπουλος κ. Λίνος Μπενάκης, ο οποίος εξήρε το έργο και την προσφορά του τέως Πρωθυπουργού και Ακαδημαϊκού Παν. Κανελλόπουλου.
Στη γιορτή των αποκαλυπτηρίων παρέστησαν ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, η κυρία Αμαλία Μεγαπάνου, κόρη του αδελφού του Παν. Κανελλόπουλου Αναστάση, οι τέως Πρόεδροι της  Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και Δημήτριος Σιούφας, οι τ. Υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Γεώργιος Σούρλας, Βασίλειος Μπεκίρης, οι τ. Βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Δημ. Κωστόπουλος, Διον. Μπουλούκος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Γεώργιος Κοντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας κ. Πετράκος Βασίλειος, η κόρη του αειμνήστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου κα Τσάτσου-Μυλωνά, ο τ. Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σταύρος Μπαλτάς, ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δ. Καλογερόπουλος, πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι επίσημοι. Εκ Πατρών παρέστησαν ο Βασίλης Μπεκίρης, τ. Υπουργός και οι Δικηγόροι Παύλος Μαρινάκης και Χρήστος Μούλιας, ο Γιάννης Μπρίνιας Δικηγόρος και ο Δ. Πανόπουλος τ. Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών. Τέλος, παρέστησαν  πολλοί συγγενείς του αειμνήστου Πρόεδρου, καθώς και πολλοί Πατρινοί, οι οποίοι διαμένουν στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου