Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Οι Τούρκοι αναχαίτισαν το ελικόπτερο του ΥΕΘΑ Ν.Δένδια κοντά στο Καστελόριζο

Nέα πρόκληση από την Άγκυρα: Οι Τούρκοι κάλεσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου CH-47D Chinook που μετέφερε τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια από τη Στρογγύλη προς τη Ρω να απομακρυνθεί γιατί “πετάει σε τουρκικό εναέριο χώρο”.
 
Η Τουρκία προσπαθεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητα οκ΄πκληρου του συμπλέγματος της νήσου Μεγίστης (Μεγίστη, Ρω, Στρογγύλλη και τα νησάκια της περιοχής). Γίνεται, δε, αυτή η πρόκληση λίγες ώρες  πριν από την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου στην Τουρκία.
 
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου φυσικά δεν απάντησε στην τουρκική κλήση και το ελικόπτερο συνέχισε κανονικά την πορεία του, μετά την σχετική ενημέρωση του υπουργού για το επεισόδιο.
 
Ενώ το CH-47D Ν.Δένδιας προσγειωνόταν στο νησί δύο τουρκικά F-16 που είχαν απογειωθεί από κοντινό αεροδρόμιο (πιθανότατα του Ντάλαμαν και όχι από την Μπαντίρμα που αρχικά είχε διαρρεύσει)  προσέγγισαν την περιοχή και δήλωσαν αναχαίτιση του αεροσκάφους, αφού προηγουμένως το είχαν εγκλωβίσει με το σύστημα ελέγχου πυρός!
 
Μετά τη Ρόδο, όπου παρακολούθησε την τελική φάση της Τακτικής Ασκήσεως Μετά Στρατευμάτων «Λεωνίδας ο Ρόδιος», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θέλησε να μεταβεί στην Μεγίστη (Καστελόριζο), όπου η τουρκική Αεροπορία θέλησε να δοκιμάσει για άλλη μια φορά "πόσο κόβει το σπαθί του". Το οποίο κρατήθηκε για άλλη μια φορά μέσα στην θήκη του, φυσικά...
 
Το εντυπωσιακό είναι ότι το ελικόπτερο δεν είχε κοντά του ελληνικά μαχητικά. Κάποιοι νομίζουν ότι "οι απέναντι θα τους λυπηθούν". Πλανώνται πλάνη οικτράν. Οπου βρουν ευκαιρία θα προκαλέσουν και θα απαξιώσουν.
 
Τέτοιο επεισόδιο είχε να συμβεί από το 1997 όταν επέστρεφε από την Κύπρο ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος με το C-130H.
Μετά επισκέφθηκε τη νήσο Στρογγύλη,, όπου τον υποδέχθηκε μια καταδρομέας υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού, αρχιφύλακας του φυλακίου στη Στρογγύλη.


«Καταλαβαίνω ότι εσείς όλοι εδώ, κάνετε κάτι που είναι περισσότερο από ό,τι κάνουμε όλοι εμείς. Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, το αντιλαμβάνονται απολύτως», τόνισε ο υπουργός Αμυνας, στέλνοντας στη συνέχεια το εξής μήνυμα προς τους γείτονές μας: «Η Ελλάδα έχει την τιμή να έχει σχέση ειρήνης και φιλίας με όλους τους λαούς. Επίσης όμως είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τόσο την εθνική της κυριαρχία όσο και την εθνική της αξιοπρέπεια». 
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη Ρόδο, το Καστελόριζο, την Στρογγύλη και την Ρω.
Στη νησίδα Ρω τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της γνωστής «Κυράς της Ρω», αμέσως μετά την οποία ο κ. Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της.

«Είχα τη μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσω την άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρόδο και να επισκεφτώ επίσης το Καστελόριζο, όπου διαπίστωσα το υψηλό φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν εδώ. Αλλά διαπίστωσα και το υψηλό φρόνημα των ακριτών, των κατοίκων του Καστελόριζου, των ανθρώπων που ζουν στην τελευταία άκρη της ελληνικής γης. Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω σαν κατάληξη αυτής της επίσκεψης είναι ότι τόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο  κυρίως το ελληνικό κράτος στο σύνολό του,  θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους. Τους ανθρώπους  που κρατάνε υψηλά το εθνικό φρόνημα και την ελληνική σημαία  στην άκρη της ελληνικής επικράτειας», σημείωσε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας των επισκέψεών του.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου