Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Σκληρή γλώσσα Μητσοτάκη για τα Σκόπια, χρησμός για Μπελέρη

27 Ιουνίου 2024 ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
THIERRY MONASSE VIA GETTY IMAGES
Ικανοποίηση με την απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης στην ΕΕ και για την Στρατηγική Ατζέντα που συμπεριλαμβάνει όλες τις ελληνικές προτεραιότητες.
Δημοσθένης Γκαβέας

Ανταπόκριση - Βρυξέλλες

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πάρθηκε απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις θέσεις ευθύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ στην οποία ανέφερε: «Μια πολύ καλή βραδιά για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Κάγια Κάλας και στον Αντόνιο Κόστα. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το πέρας της Συνόδου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη για την αμυντική αναβάθμιση της ΕΕ, αλλά και σε φλέγοντα ζητήματα που σχετίζονται με την ελληνική εξωτερική πολιτική όπως τη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη φυλάκιση του ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρι αλλά και τις απειλές της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο.

Όσον αφορά τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν ένας εκ των δύο διαπραγματευτών για λογαριασμό της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είπε πως η πρόταση του Συμβουλίου προς το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι να συνεχίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποφασίστηκε να εκλεγεί ο Αντόνιο Κόστα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου για τα επόμενα δυόμισι χρόνια και επίσης να επιλεγεί η κα Κάγια Κάλας, Πρωθυπουργός της Εσθονίας, ως Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Αισιοδοξία για την εκλογή της φον ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Θέλω να εκφράσω ιδιαίτερα την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η κα φον ντερ Λάιεν θα μπορέσει, υπό την προϋπόθεση -και το θεωρώ περίπου σίγουρο- ότι θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να συνεχίσει τη σημαντική δουλειά την οποία έχει επιτελέσει εδώ και πέντε χρόνια» είπε και πρόσθεσε ότι η Στρατηγική Ατζέντα η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λαμβάνει υπόψιν και όλες τις σημαντικές ελληνικές εθνικές προτεραιότητες.

«Τη μεγαλύτερη έμφαση που πρέπει να δώσουμε στα θέματα της άμυνας, τη μεγαλύτερη έμφαση που δίνουμε ήδη στα θέματα της μετανάστευσης και ειδικά της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων, την ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας. Είναι ζητήματα κρίσιμα για την πατρίδα μας, τα οποία βρήκαν τη θέση τους και στην ευρωπαϊκή Στρατηγική Ατζέντα της επόμενης πενταετίας, η οποία και θα συνδιαμορφωθεί προφανώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπα, υπό την προεδρία της κας φον ντερ Λάιεν».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «Το γεγονός ότι οι τρεις σημαντικές πολιτικές οικογένειες στηρίζουν τη φον ντερ Λάιεν δίνει και τα μέγιστα δυνατά εχέγγυα για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας που απαιτείται στη μυστική ψηφοφορία που θα λάβει χώρα σε δυόμισι εβδομάδες από τώρα».

Άμυνα και ΕΕ

Σχετικά με τη συζήτηση για την κοινή άμυνα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αναμένουμε από την ευρωπαΐκή επιτροπή την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και επιλογών για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

«Προφανώς δεν υπάρχει σήμερα που συζητάμε συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Αλλά είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα γίνει στο μέλλον. Εγώ θα εξακολουθώ να επιμένω σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν μπορεί να ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική δυνατότητα της Ευρώπης και να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Θέλω να θυμίσω ότι και πριν την δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης υπήρχαν εντονότατες αντιδράσεις από πολλά κράτη-μέλη, οι οποίες κάποια στιγμή κάμφθηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Οπότε νομίζω ότι είμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας. Όμως η κοινή αμυντική συνεργασία σε πολλά επίπεδα νομίζω ότι για πολλούς συναδέλφους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί τελικά μονόδρομο», πρόσθεσε.


ΠΗΓΗ https://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου