Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Άγκυρα: Η διπλωματική «ρελάνς» της Αθήνας και η ενεργειακή… σκακιέρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Πολιτικό ρεπορτάζ
Από το ethnos

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει εμμονικά να ασχολείται με την Ελλάδα και να κάνει το άσπρο- μαύρο. Είναι εμφανές πως η γειτονική χώρα είναι αποφασισμένη να συντηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιχειρώντας μάταια να μεταθέσει τις ευθύνες στην Αθήνα για το κλίμα που επικρατεί.

Χθες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε «λάδι στη φωτιά» και μίλησε για

αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, θέμα που έχουν εδώ και καιρό ανοίξει με μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας. Μάλιστα ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε για το συγκεκριμένο θέμα πως «θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα» και σημείωσε πως «εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο» .

Ωστόσο υπήρξε και συνέχεια αυτή τη φορά στο Όσλο, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε σκληρή απάντηση στον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία που επιχείρησε να παραχαράξει τα γεγονότα. Ενδεικτικό της πρωτοφανούς ρητορικής που υιοθετεί η Άγκυρα είναι πως ο Τούρκος πρέσβης επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στην Αθήνα για το casus belli, ενώ  έφτασε στο σημείο να πει πως η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο μόνο επί του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε το γάντι αποδομώντας τα τουρκικά επιχειρήματα και  ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνα, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος.  Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως  η Άγκυρα πρέπει να αλλάξει στάση και να δεχθεί τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας ως εργαλείο επίλυσης της μοναδικής διαφοράς, δηλαδή της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η συνέχιση των διερευνητικών, χωρίς ωστόσο προσδοκίες για πρόοδο. Να σημειωθεί πως χθες υπήρξε και μια σύντομη συνάντηση του Έλληνα υπουργού  Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν θέλει να εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή πως τορπιλίζει το διάλογο, παρά το ό,τι με τις πράξεις της βάζει προσχώματα σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης.

Η εκτίμηση είναι πως το επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική, με δεχόμενο άλλωστε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στρυμωγμένος στο εσωτερικό της χώρας του κυρίως λόγω της οικονομίας. Πρακτικά η γειτονική χώρα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο - αν και οι κάλπες είναι προγραμματισμένες για το 2023- με τον Τούρκο πρόεδρο να αναζητά τρόπους για να αυξήσει την δημοτικότητα του (που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι σε πτώση).

Το διπλωματικό …σπριντ
 
Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η θέση της Ελλάδας, την οποία θα διατυπώσει ο πρωθυπουργός, είναι  η ανάγκη αποκλιμάκωσης και αναζήτησης λύσης με διπλωματικά και πολιτικά μέσα επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των εν ισχύ διεθνών συμφωνιών. Να σημειωθεί εδώ πως η συνάντηση θα γίνει πριν από την προγραμματισμένη 6η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Αφρικανικών χωρών (όπου θα συζητηθεί μια ευρεία γκάμα θεμάτων).

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει έναν τριήμερο κύκλο  επαφών, που ξεκίνησε χθες από το Βελιγράδι και ολοκληρώνεται αύριο στο Μόναχο. Στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Σερβίας  Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μια σειρά θεμάτων που άπτονται της οικονομικής ατζέντας.

Θα ακολουθήσει αύριο το ταξίδι στο Μόναχο, για τη Διάσκεψη Ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει  μαζί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ για το ζήτημα της φθίνουσας πορείας της Δημοκρατίας παγκοσμίως, ενώ θα έχει συνάντηση με ομάδα Γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Οι επόμενες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα

Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ουκρανίας- Ρωσίας έχουν και ενεργειακές «πτυχές». Η κυβέρνηση επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακού κόμβου , προωθώντας σχέδια διαφοροποίησης τόσο των πηγών ενέργειας όσο και των οδεύσεων.  

Να σημειωθεί πως υποστηρίζεται  ενεργά ο διασυνδετήριος  αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας και η σύνδεσή του με τον ΤΑΡ, μέσω του αγωγού Ελλάδος-Βουλγαρίας. Επίσης αυτό που τονίζεται είναι πως η θέση της Ελλάδος και ειδικά της Αλεξανδρούπολης, ως μία πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Η θέση της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντική και για εμβληματικά προγράμματα διασύνδεσης όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια. Ενδεικτικά αναφέρεται η διασύνδεση Ευρώπης-Αφρικής μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα, αλλά και Ευρώπης-Ασίας μέσω του Euro-Asian Interconnector που θα συνδέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Να σημειωθεί εδώ πως η συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος τον περασμένο Οκτώβριο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, είναι το πρώτο εγχείρημα διασύνδεσης της Αφρικής με την Ευρώπη και μετατρέπει τη χώρα μας σε «γέφυρα» μεταφοράς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΠΗΓΗ  ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου