Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει τη Μόσχα: Τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν και απειλούν, λέει η κ. Ψάκι… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Το θέμα ύψιστης σημασίας στην Ουάσιγκτον, από την Τρίτη, είναι η δήλωση της Μόσχας ότι ξεκίνησε η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων της από τα σύνορα μετην Ουκρανία.

Επίσης, και ο ισχυρισμός του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η ρωσική εισβολή παραμένει μία πιθανότητα.

Ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αποχώρηση. Αντίθετα οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκονται σε επιθετική διάταξη. Ο κ. Μπάιντεν μίλησε για 150 χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, που βρίσκονται και δρουν στα σύνορα.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προέδρίας Τζένιφερ Ψάκι δεν έκρυψε τα λόγια της:

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το παράθυρο για μια πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία παραμένει ανοιχτό.

Και προειδοποίησε ότι ένα “κατασκευασμένο πρόσχημα” για εισβολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει αναφορές όπως αυτή που έγινε την Τετάρτη για ομαδικούς τάφους στο Ντονμπάς.

Η Τζεν Ψάκι κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, δήλωσε ότι “βρισκόμαστε στο παράθυρο όπου πιστεύουμε ότι μια επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή».

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν στην “ονομαστική τους αξία” τους ρωσικούς ισχυρισμούς για αποκλιμάκωση.

«Υπάρχει τι λέει η Ρωσία και τι κάνει η Ρωσία», είπε η Ψάκι. Τα ρωσικά στρατεύματα «παραμένουν συγκεντρωμένα με απειλητικό τρόπο στα σύνορα», τόνισε η εκπρόσωπος.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου:

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέλαβε την Τετάρτη να ενημερώσει περαιτέρω τον αμερικανικό λαό για την κατάσταση του ουκρανικού, καθώς ο πόλεμος θα επηρεάσει και την Αμερική.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε στον Τζόρτζ Στεφανόπουλο, στο ABC, ότι η Ουάσιγκτον βλέπει να μετακινούνται κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Επίσης επανέλαβε ότι είπε και ο κ. Μπάιντεν: ότι δεν έχει σημειωθεί αποχώρηση μονάδων του ρωσικού στρατού. Η κατηγορηματική διάψευση εκθέτει τη Ρωσία και προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν η Ουάσιγκτον δεν έχει εμπιστοσύνη στη Μόσχα.

«Υπάρχει -είπε- αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της».

Η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται θυμωμένη με τα παιγνίδια εντυπώσεων του κ. Πούτιν, αλλά προς το παρόν τα προσπερνά, ελπίζοντας ότι θα ξεκινήσει μία σοβαρή διαπραγμάτευση που θα αφορά όλο το φάσμα των σχέσεων ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Σ’ αυτές τις σχέσεις, ο κ. Μπάιντεν συμπεριλαμβάνει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και μία χώρα μη μέλος, την Ουκρανία. Το τελευταίο, είναι παράδοξο, διότι καλείται η Συμμαχία να προστατεύσει την εν λόγω χώρα.

Στη νατοϊκή συμμαχία έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία. Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό αν οι δύο χώρες θα διατηρήσουν τις αντιρρήσεις τους μέχρι το τέλος για να εξυπηρετήσουν τον κ. Πούτιν.

Αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές είναι ένα τεράστιο θέμα και η Αμερική δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τον τελευταίο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, που συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι επιτελείς του Λευκού Οίκου δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνομιλία, καθώς ελπίζουν ότι θα έχουν πλέον μία καλή ιδέα για τους σκοπούς του προέδρου της Ρωσίας και τους σχεδιασμούς του από εδώ και πέρα.

Οι Αμερικανοί είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά τη Γερμανία και τα οικονομικά συμφέροντά της με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή δεν έχουν πρόβλημα να συγκρουστούν ακόμα και με τη Γερμανία, και το θέμα του αγωγού Nord Stream ΙΙ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των δύο συμμάχων.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

 

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου